EUR: 363,76 Ft
CHF: 344,55 Ft
2020. április 02., csütörtök
Áron

Életmód

Cukorpótlás növényekből

Sokan küszködnek azzal, hogy a szervezetük nem tudja feldolgozni a cukrot. Sőt vannak olyanok is, akik fogyókúra okán nem tesznek a teájukba, a süteményeikbe répacukrot. A növények is pótolhatják a cukor ízét.

Fahéj: évezredek óta!


Fűszerként és kávék ízesítőjeként alkalmazott növény hosszú-hosszú évszázadok óta. Elsősorban a Távol-Keleten használták húsok ízesítésére, az európai reformkonyha az utóbbi évtizedekben kezdi felfedezni. A gyerekek nagyon szeretik a fahéjas tejbegrízt.

A téli időszak egyik legkedveltebb fűszere: édes aromája a szeretet ünnepének hangulatát idézi fel. Rendkívül jó hatásai vannak az egészségünkre, ezért nemcsak a hideg hónapokban érdemes fogyasztani!


A középkorban a krónikus köhögést, és az ízületi gyulladásokat gyógyították vele, a szakácsok pedig esküdöztek, hogy ha azt ételbe teszik, akkor annak fanyar íze pikánssá teszi a süteményeket, a pörkölteket és a sült húsokat. Egyetlen hátránya, hogy az európai kontinensen nem terem meg a fahéj, azt Távol-Keletről importálják. Akik fogyasztják, azt állítják, hogy jó hatással van az agyműködésre és természetesen az almás pite is finomabb. Azonban arra figyelni kell, hogy túl sokat ne fogyasszanak belőle azok, akiknek nem bírja a gyomra a különleges ízeket.

Sztívia

A sztívia vagy stevia Dél-Amerikából származó növény, a leveleiből készítik az ízesítőt. Annyira édes a növény, hogy egy teáskanál sztívia egy csésze cukor “édességét” pótolhatja.

Mára a sztívia világszerte elterjedt lett, az USA-ban, Kanadában, Kínában, Malaysiában, Izraelben, Európa számos országában (Franciaország, Németország, Svájc, Hollandia, stb.) termesztik és fogyasztják. Az intenzív édes ízért felelős steviol glycoside-ok, az aszpartámmal ellentétben, főzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlanak le, így a sztívia a cukor teljes körű helyettesítője lehet!  A növény rendszeres fogyasztása javítja a bélműködést és az emésztést, a legjobb hatást akkor érhetjük el, ha teaként vagy folyadék formájában fogyasztják Mind külsőleg, mind pedig belsőleg alkalmazva alkalmas különböző bőrbetegségek (acne, dermatitis) ellen is. Csökkenti az éhségérzetet és a dohányzás, az alkohol, illetve az édességek utáni vágyat is felfüggeszti – olvasható az edenkert.hu oldalon.

A nyírfacukor

A nyírfa gyógyhatásait a népgyógyászat már évszázadok óta ismeri és ki is használja. Már régóta tudott, hogy levelei baktériumölő hatással rendelkeznek, valamint vizelethajtónak is kiválóak, de a tapasztalatok szerint a reumás fájdalmakat is enyhíti, a vesét és az epeköveket kezeli és csökkenti a vér koleszterinszintjét is. De e fának nemcsak a levele rendelkezik gyógyhatással, hanem a fa törzséből kivont édes nedv is.

A sylitol görög eredetű kifejezés, mely a faanyag és a cukoralkoholok jelölésére szolgáló végződés összetétele. Ezt a természetes édesítőszert megtalálják a zöldségekben és a gyümölcsökben. A nyírfacukor elnevezést azért kapta, mert a xilitolt először a nyírfából vonták ki, azonban ma már kukoricarostból állítják elő. A nyírfacukor íze és megjelenése tökéletesen megegyezik a hagyományos cukoréval, de szénhidráttartalma jóval kisebb és kalóriatartalma is 40%-kal alacsonyabb a cukorénál.

A nyírfacukor egészségügyi hatásait vizsgáló kutatások csak az 1960-as években indultak Finnországban.meg szintén a finnek részéről. Ekkoriban derült fény arra, hogy a cukorbetegek étrendjébe kiválóan beilleszthető a nyírfacukor, biszont az 1970-es évektől már antibakteriális és fogszuvasodást gátló hatásaira is felfigyeltek. 

A modern technológia pedig lehetővé tette azt is, hogy ne a nyírfából kelljen drágán kivonni a xilitet, hanem több más hasonló rosttartalommal rendelkező növényből is ki lehet vonni.

A nyírfacukor küllemre megegyezik a hagyományos cukorral, élettani hatása éppen ellentétes a cukoréval, fogyasztása kávéban, teában nem vezet elhízáshoz. Forrás: Wikipedia

Kapcsolódó Cikkek

 • Karanténkozmetika a fürdőszobában

  Karanténkozmetika a fürdőszobában

  A kényszerkarantén idején rengeteg olyan szépségápolási rutint kell otthon megoldani, amit eddig szakemberekre bíztunk. A lenőtt hajfesték, vagy géllakk, az összenőtt szemöldök vagy a férfiaknál a szakállápolás ugyan nem létkérdés, de jó érzés otthon, kényelmes ruhában is ápoltnak, csinosnak lenni.

 • Így lesz kellemes a home office

  Így lesz kellemes a home office

  Otthonról dolgozni nem is olyan egyszerű, de hogy is tehetnénk kellemesebbé az egész család számára az otthoni munkavégzést?

 • Ingyenes konzultáció a háziorvosi ellátáshoz

  Ingyenes konzultáció a háziorvosi ellátáshoz

  Egyre jobban leterheli az alapellátó háziorvosokat is a kialakult járványügyi helyzet. Egy hazai egészségügyi startup ezért saját fejlesztésű rendszerén keresztül teszi elérhetővé a telefonos- és videókonzultációt.

 • Lósóska – több ezer éves gyógynövény

  Lósóska – több ezer éves gyógynövény

  A lósóska az elfeledett növények közé tartozik: főként mezőkön, árokpartokon nő a legjobban. A vidéki öregemberek még a déd- és nagyszüleiktől tanulták jótékony hatását.