EUR: 336,15 Ft
CHF: 316,49 Ft
2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Program

Egyek vagyunk! – 13. alkalommal indul a Székely Gyors

Az idén tizenharmadik éve zakatolnak a ma már jól ismert zarándokvonatok. Ezidő alatt 20.000 kilométert tettek meg a Csíksomlyó Expressz és a Székelygyors vonatok Erdély csodálatos tájain. A majdnem ötszáz méter hosszú szerelvényen több mint tízezer zarándok, határon inneni és határon túli magyar ismerte meg a székely embereket, életüket, mindennapjaikat, örömeiket, bánataikat.

–A négynapos program csúcspontja  a május 30-i Csíksomlyói Mária Ünnep, a Pünkösdi Búcsú. Vasárnap a zarándoksereg tovább megy a Történelmi Magyarország Ezeréves határára, Gyimesbükkre – mondta el lapunknak Mező Tibor a Kárpáterurópa Utazási Iroda társügyvezetője. – Idén egy fantasztikus pünkösdi forgatagba csöppennek a pünkösdvasárnap a zarándokvonat utasai, Gyimesközéplokon külön a vonat számára tartott fogadáson nemcsak ünnepi beszédek lesznek, de a csángó népi muzsika és táncok valamint a kézműves mesterség szépségeibe is bepillantást nyerhetnek az utazók.


A főszervezőtől megtudtuk- aki nem mellesleg Farkaslaka díszpolgára és Tiszteletbeli Székely cím birtokosa is tavaly óta – hogy minden évben a Böjte Csaba árváinak, otthonai számára is gyűjtenek, amely az idén már meghaladja az ötmillió forintot. A vonaton rengeteg híres ember utazott, így Buzánszky Jenő az Aranycsapat tagja vagy Papp Lajos szívsebész és Ákos a népszerű énekes is. Már harmadik éve a díszvendégként a csapat tagja Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekes, érdemes művész a Krónikás Zenede alapító igazgatója. Dévai Kamillának idén március 8-án lesz az életmű koncertje Budapesten – aki lapunk kérdésére elmondta – nagy várakozással tekint az útra, hiszen Közép-Európa első énekes-gitáros előadóművész-képző iskolájában, a Krónikás Zenedében, ami Európában egyedülálló, több erdélyi tanítványa is van. Kamilla 34 nyelven énekel, ő az egyetlen magyar előadóművész, aki bekerült 1995-ben a Guinnes Rekordok könyvébe, s már 25 lemeze is megjelent.

A 2020-as pünkösdi zarándoklat május 29-én veszi kezdetét a somlyói templomban tartandó esti szentmisével és virrasztással. Az esemény csúcspontja a szombaton, 30-án sorra kerülő Ünnepi Szentmise lesz, amelyet a Hármashalom oltárnál (a Kis- és Nagysomlyó hegyek közötti Nyeregben) tartanak. Az ünnepi szentmisét este újabb misék és virrasztás követi a kegytemplomban. A vonat jeligéje: Egyek vagyunk! – ezalatt a zászló alatt vonul be a legnagyobb keresztaljaként számon tartott zarándoksereg a csíksomlyói Mária Ünnepre.


Kapcsolódó Cikkek