EUR: 338,15 Ft
CHF: 318,58 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Belföld

Elég volt a tanárverésekből!

Az utóbbi időben egyre több a pedagógusokat érő támadás, szinte naponta kerülnek fel az internetre videók arról, hogy miképp alázza, bántalmazza vagy fenyegeti a tanárát egy diák. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerint a munkakörülmények javításával kell megvédeni a pedagógusokat.

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint a gyöngyöspatai szegregációs iskolaügy és a nagykátai iskolában történt tanárbántalmazás is igazolja, hogy az oktatási intézményekben előforduló, pedagógusokkal szembeni erőszakos esetek szaporodása romló tendenciát mutat.


– Ennek visszaszorítása érdekében a kormány az érintett és erre igényt tartó oktatási intézményekben iskolarendészet felállítását és biztonsági kamerarendszer kiépítését tervezi – jelentette be az államtitkár.

Hozzátette: a kezdeményezés elsődleges célja nem az elkövetők kriminalizálása és büntetése, hanem a megelőzés. Mivel a pedagógusbántalmazások zömét 12-14 éves fiatalok követik el, a büntethetőség életkori határának leszállítását is fontolóra kell venni.


Mint ismert, az egyik nagykátai középiskolában egy videófelvétel tanúsága szerint egy diák a tanárát szidalmazta, fenyegette, többször felé ütött. Eközben több tanuló hergelte, buzdította, és akadályozta a tanítást. Az ügyben négy diák ellen indított eljárást a Nagykátai Rendőrkapitányság. Két 15 éves fiút gyanúsítottak meg közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettével, mindketten elismerték és megbánták tettüket.
Azonban további két tanulóval, egy 15 és egy 16 éves fiúval szemben is büntetőeljárás indult, ők azonban nem ismerték el a bűncselekmény elkövetését.

Hasonló eset történt néhány nappal később Mezőtúron is, ahol a TV2 birtokába jutott videó szerint a diákok papírral csapkodták tanárnőjüket, húzták a haját, és fizikailag fenyegették. Mindeközben a többi diák hangosan nevetett.

Horváth László miniszterelnöki megbízott javaslatot tesz arra, hogy a kormányzat zéró toleranciát érvényesítsen az iskolai erőszakkal, különösen a tanárokat ért atrocitásokkal szemben.

 

Fidesz: Elfogadhatatlan a bántalmazás!

– A Fidesz és a KDNP frakciószövetsége támogatja, hogy a kormány lépéseket tegyen a pedagógusok védelméért – közölte a kormánypártok nevében Böröcz László, a Fidesz országgyűlési képviselője. A politikus szerint teljesen mindegy, hogy melyik magyar településről van szó, teljességgel elfogadhatatlan, hogy egyes diákok pedagógusokat terrorizáljanak. Kiemelte: az ilyen erőszakos légkör nemcsak a pedagógust, hanem az osztályközösséget, akár az egész iskola légkörét is tönkreteszi. Ezért örömteli, hogy a kormány fel akar lépni a pedagógusbántalmazással szemben.

 

Győrben megkéselte tanárát egy diák

Fotó: police.hu

Mint arról korábban beszámoltunk, december 5-én egy diák többször hátba szúrt egy tanárnőt a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnázium és Szakközépiskolában. A 17 éves fiút az osztálytársai fegyverezték le, az ő közbeavatkozásuknak köszönhető, hogy a pedagógus nem kapott halálos sebet. A rendőrség az ügyben emberölési kísérlet gyanúja miatt indított nyomozást. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig közölte, hogy kész minden támogatást megadni a tanárnőnek és az érintett szakképzési intézménynek.

Kapcsolódó Cikkek