2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Életmód

Élessze újra növényeit!

Sok háztartásban télen elszáradnak a cserepes növények. Ez gondot okozhat, mert a levegő nem frissül és a szoba megszokott dísze is elpusztul. Ettől elég szomorú lesz a lakás. Az is baj, ha túl kevés, de az is gond, hogy ha túl sok vizet kap a növény. Ez utóbbi esetben viszont a „jóból is megárt a sok”, mivel a növény gyökerének csökken a víz-felvevőképessége.

Mik a vízhiány jelei?


A vízhiány jele: amikor teljesen szárazak az indák, a levelek, és szinte papírszerű a tapintásuk.

Ilyenkor távolítsák el az elhalt növényi részeket, majd az edényt merítsük vízbe addig, amíg az ültetőközeg (a cserép földje) átnedvesedik. Hagyják, hogy a felesleges víz lecsöpögjön, és tegyék a növényt világos, jól szellőzött helyiségbe, de ne legyen huzatban. Ezután permetezzék le a növény lombját. Egyszerre csak kis adagokkal öntözzék, és csak akkor, amikor az előző adagot már teljesen elhasználta, és a növény láthatóan kezd magához térni. Írta az edenkert.hu. Azt tanácsolják, hogy csak szoba-hőmérsékletű vízzel permetezzék a növény leveleit.


Azt is meg kell figyelni, hogy a növényeken megtelepedtek-e a penészgombák, vagy sem. Ilyenkor gombaölőszert kell rápermetezni, hogy elpusztuljanak, és az is segít, ha száraz földbe ültetik át.

Amikor nincs más megoldás

Ha már minden kötél szakadt, akkor gyökereztetni kell a növényt. Évtizedek óta a legjobban bevált módszer a vizes gyökereztetés. Ehhez nem kell más, csak egy befőttes üveg, amely átlátszó vagy műanyag flakon, amiben szintén látni, hogyan tölti ki a teret a levágott növénydarab. A még ép növényi részt le kell metszeni és bele kell tenni langyos vízbe. Hagyni kell állni ugyanabban a vízben. Ha látjuk, hogy zöld és nem veszíti el a színét, akkor biztosak vagyunk benne, hogy felveszi a tápanyagot. Fajtától is függ, hogy milyen gyorsan kezdi ereszteni a gyökereit. Akik gyakran választják a cserepes virág vagy más zöld újjáélesztésének eme formáját, arról számoltak be, hogy legalább 1 hónap, mire megjelennek a gyökérszálak.

Az edényhasználatnál az a lényeg, hogy megfelelő méretű legyen a vízbefogadó képessége. Amint látják, hogy eépárolog a víz, pótolják vissza a folyadékot.

Akik ilyesmit csinálnak, javasolják, hogy a gyökereztetésre kiválasztott hajtásrészeket a legalsó levélhely alatt lévő ízrésznél vágják éles késsel roncsolás mentesen. A levelet tőből le kell vágni, nehogy rothadásnak induljon a vízben. A terjedelmesebb, szétálló levélrészeket csomóba lehet fogni és gumikarikával lehet rögzíteni. A páradús légtér elősegíti a gyökérfejlődést. Ajánlatos késhegynyi sót hozzáadni az oldathoz, az algásodás poshadás ellen véd a fekete papírburkolat, amit bármikor levehetünk a növényről annak érdekében, hogy ellenőrizzük a gyökeresedés folyamatát. A víz felmelegedése elősegíti a gyorsabb gyökérvégződést. Amikor már szépen gyökeret eresztett, és ez már látható az edény falán keresztül, próbálják meg elültetni cserébe, vagy a kerti földbe.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ne hízzon el a home office-ban sem!

  Ne hízzon el a home office-ban sem!

  Az emberekre szakadt home office nem azt jelenti, hogy bárki „eltunyulhat” testileg és lelkileg. Valóban gondos átszervezést jelentek a mindennapok és ez különösen igaz azokra, akik rendszeresen jártak konditermekbe.

 • Segítség a gazdiknak karantén idején

  Segítség a gazdiknak karantén idején

  Kutyás segélyoldalt indított a Zöldeb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület a Facebookon. Céljuk az, hogy a karanténba vagy a COVID-19 miatt kórházba kényszerült gazdiknak segítsenek úgy, hogy összekapcsolják a bajba jutott gazdákat és a segíteni vágyókat.

 • Karanténkozmetika a fürdőszobában

  Karanténkozmetika a fürdőszobában

  A kényszerkarantén idején rengeteg olyan szépségápolási rutint kell otthon megoldani, amit eddig szakemberekre bíztunk. A lenőtt hajfesték, vagy géllakk, az összenőtt szemöldök vagy a férfiaknál a szakállápolás ugyan nem létkérdés, de jó érzés otthon, kényelmes ruhában is ápoltnak, csinosnak lenni.