2020. február 21., péntek
Eleonóra

Sport

Elhunyt Wichmann Tamás, a kenuslegenda

Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves korában szerdán este elhunyt Wichmann Tamás világbajnok és olimpiai ezüstérmes kenus, a hetvenes évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója.

Legutóbb január 16-án a Nemzeti Színházban az Év sportolója gálán jelent meg a nagyobb nyilvánosság előtt. Akkor is látszott, hogy minden erejét igénybe veszi a halálos kórral való küzdelem. Mégis boldog volt, hiszen megkapta a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sportújságírók Szövetségének életműdíját.


– Az olimpiára készülő minden egyes sportolónak, edzőnek, vezetőnek nagyon jó egészséget, kitartást, szerencsét kívánok, valamint hazafiságot, amivel minden magyarnak rendelkeznie kell – bátorította beszédében a Tokióra készülő sportolókat a kenuslegenda, akinek a nevét az is jól ismerte a Szent Jupát, illetve a hamar Wichmann-kocsmává átkeresztelt vendéglátóhely révén, aki nem igazán volt képben a sportélet történéseivel kapcsolatban.


MTI Fotó: Tóth István Csaba

Annak idején Schuszter Lóránt sem a hajdani Népsport forgatásával kezdte a napot. A P. Mobil frontembere mégis meglehetősen közelről ismerte, szerette. Szerinte, Wichmann igazi rocker volt.


– Azon felül, hogy a legendás kocsma felett volt az egykori P. Mobil Kulturális Szolgáltató Kisszövetkezet, családi kapcsolat is fűzött minket egymáshoz; korábbi feleségem húgát vette el Tamás – nyilatkozta a Lokálnak Schuszter Lóri. – Tavaly ősszel, a róla szóló életrajzi forgatásán találkoztunk legutóbb, jót sztorizgattunk, de nem beszéltünk a betegségéről, én is túl voltam vagy öt műtéten és tucatnyi kemokezelésen, ő pedig erejét megfeszítve küzdött, harcolt ellene. Nagyon megrendített a halála, hiába, nekünk már lejárt a garancia.

Tavaly novemberben Kammerer Zoltán olimpiai bajnok könyvbemutatóján is megjelent. Sőt nem sokkal később még Bukarestbe is elutazott, hogy egykori nagy ellenfelét és barátját, Ivan Patzaichint köszöntse 70. születésnapján. Megható volt, ahogy együtt énekelte a két nagy bajnok Louis Armstrong What a Wonderful World című dalát. A román ikon egyébként február-4-én a Facebookon köszöntötte barátját 72. születésnapja alkalmából. Sajnos, most, néhány nappal később halála miatt, tett közzé bejegyzést: „Olyan versenytársam volt, aki értékesebb sportolóvá tett, de főleg olyan társ volt, aki bölcsebb emberré tett. Nyugodjék békében!” – írta Patzaichin.

Megrázó vallomást tett kórházi ágyán a Borsnak a betegséggel küzdő Wichmann Tamás. A kenus 72. születésnapján arról beszélt, hogy felkészült a végső búcsúra. A lap munkatársai a Szent László Kórházban Kű Lajos egykori válogatott futballista és Tolcsvay Béla zenész társaságában látogatták meg.

Wichmann Tamás kórházi szobájában. Fotó: Bánkúti Sándor/Bors

„Felkészültem az elmúlásra. Bár most, a születésnapomon annyi jókívánságot kaptam, hogy már ezeknek a töredéke energiát ad – mondta a Borsnak Wichmann.

– Minden másnap bementem hozzá a kórházba – nyilatkozta a Lokálnak Kű Lajos. – Nem adta fel, az utolsó leheletéig küzdött, a párja, Rozika karjai között halt meg.

Kapcsolódó Cikkek