2020. március 30., hétfő
Zalán

Belföld

Elkészült a Lovarda és Főőrség a Várban

Valószínűleg a világ legszebb épületei között emlegetik majd a Nemzeti Hauszmann Program keretében megújuló budai várat, és az ahhoz tartozó épületeket. Már régi pompájában tündököl és műszakilag is elkészült a  multifunkcionális rendezvénytérnek szánt Lovarda, amelyet a környezetrendezés és az akadálymentesítés után,  jövőre adnak át, a Főőrséget – ahol egy minden igényt kielégítő modern étterem és kiállítótér is megtalálható – viszont már idén tavasszal.

A nemzeti kormány hivatalba lépése óta sorra újulnak meg Budapest korábban évtizedeken át elhanyagolt, pusztulásra ítélt műemlék épületei. Többek között a világörökség részét képező Várkert Bazár, ami a felújítása előtt már életveszélyes állapotban volt, de a Nemzeti Hauszmann Program célja az, hogy a budai vár építészeti örökségét megőrizzék –  írta a Magyar Nemzet a Miniszterelnökségtől kapott tájékoztatás alapján.


Az Origo megnézte a rekonstruált Főőrséget és a Lovardát, amely újra régi pompájában ragyog. A lap szerint a Hauszmann Alajos által tervezett,  1971-ben mégis lebontott Főőrség épületének egyik különlegessége, hogy a Hunyadi udvar felől egyemeletesnek tűnik, a Csikós udvar irányából azonban látszik, hogy valójában négyszintes, hiszen az egykori várfal vonalára épült. Az újjáépített Lovarda közel 1500 négyzetméteren XXI. századi multifunkcionális rendezvénytérnek és a hozzá  kapcsolódó kiszolgálótereknek ad majd otthont.

Kapcsolódó Cikkek