2020. április 08., szerda
Dénes

Életmód

Erre is jó a szódabikarbóna

Ki ne került volna már élete során olyan helyzetbe, amikor azt érezte, hogy nem jó a közérzete, mert ég a gyomra. Amikor valaki ilyesmire panaszkodik egy buli után, gyakran tanácsolják az ismerősök, hogy az illető igyon szódabikarbónát, mivel enyhíti a rossz közérzetet. A népi gyógyászatban a gyomorégés ellen ajánlják, józanít, javít a másnapossággal kapcsolatos kellemetlen helyzeten.

A dolgok nyitja abban rejlik, hogy valójában lúgos kémhatású oldatot isznak meg a delikvensek, amelynek hatására automatikusan megszűnik a gyomor túlzott savtartalma. A megfigyelések szerint alkalmazható még gyulladások, fertőzések enyhítésére, sőt – külső lemosással – rovarcsípések ellen is – a csípések okozta viszketés enyhítésére.


Sokoldalú: gyógyhatás és higiénia

A nátrium-hidrogén-karbonát (nátrium-bikarbóna vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só: bikarbonátionból, és nátriumionból áll. A szer semlegesíti a savakat és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke: a környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.


A leírásokban megemlítik hogy nemcsak a gyógyászatban, hanem a higiéniában (például hajápolásban, fejbőr korpátlanításában) is nagy szerepet játszik, például bőr- és testradír készíthető belőle, sőt kéztisztítóként is kiválóan működik.

Takarítás, edénymosás

Ügyes háziasszonyok környezetbarát súrolószerként is felhasználják. Ehhez nem kell más, csak egy nedves szivacs, amire rászórnak szódabikarbónát és átdörzsölik vele például a fali csempét. Ezután azt lemossák, tiszta ruhával ledörgölik a felületet.

Amikor edénytisztításhoz alkalmazzák, akkor a szódabikarbóna fokozza a mosószerek hatékonyságát: az edényekről könnyebben leoldódik a zsír. Amennyiben összekeverik a folyékony oldószert a szódabikarbónával, így a ráégett ételmaradékot is könnyebb leáztatni, lesúrolni.

Sőt, hogy ha a háziasszonyok nem akarnak mindig szivacsot venni, akkor az elhasználódott, „bűzös” szivacsot is meg lehet tisztítani ezzel a porral úgy, hogy 4 evőkanálnyit feloldanak belőle egy liter meleg vízben és abban áztatják a szivacsot.

A mikrohullámú sütők pucolásában – szivacs alkalmazásával – is kiválóan alkalmazható ez a por alakú vegyület. A legtöbb áruházlánc és élelmiszerüzlet polcain megtalálható, megvásárolható – írja a naturahirek.hu.

 

 

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Formák gipszből

    Formák gipszből

    A gipsz nagyon ősi anyag: az ókortól kezdve napjainkig felhasználják építkezésekhez, belső falmegerősítéshez, tömítőanyagként, illetve a kézművestechnikában.

  • Erre is jó a fekete áfonya

    Erre is jó a fekete áfonya

    Ki ne szeretné csipegetni a bogyós növényeket az erdőben járkálva? Savanykás ízük csillapítja a szomjat.