EUR: 335,98 Ft
CHF: 316,21 Ft
2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Életmód

Ezek miatt aggódnak 50 felett

Az emberek folyamatosan titkolják, ha hirtelen egészségügyi problémájuk támad. A nyugdíjkorhatárt felemelték, ezért manapság az aktív munkavállalók nem szívesen beszélnek arról, ha valamilyen gondok merültek fel a szervezetük működésével kapcsolatban.

A felmérések azt mutatják, hogy az idősebb felnőttek körülbelül 90 százalékának van valamilyen krónikus egészségügyi problémája, 80 százalékuknak pedig több is. Ötven év felett, amennyiben időben felismerik a betegségeket, akkor karban lehet tartani az állapotot. Ezért lényegesek a szűrővizsgálatok.


Érrendszeri problémák kivédése

Ahogy öregszenek az emberek,, ereik veszítenek rugalmasságukból. A sok mozgás, de az erek tisztítása is lehet egy életcél: például a dohányzás elhagyása, a fokozott testmozgás, illetve az egészséges táplálkozás. A szervezetnek vannak öngyógyító mechanizmusai, amelyek ilyenkor tudnak a leginkább előtérbe kerülni. A káros dolgok elhagyása beindítja a regenerálódást.


Látás- és hallásromlás, ízületi problémák

A felmérések szerint a látásproblémák is együtt járhatnak az öregedéssel – a látás gyengülése mellett a zöld és a szürke hályog a leggyakoribb megbetegedés. Kellő odafigyeléssel karbantarthatók.Hallásromlás pedig a 45 és 64 év közötti korosztály körülbelül 18 százalékát érinti. Az ízületi problémák is nagyon gyakoriak 45 éves kor felett. Számos patikaszer, kenőcs is kapható ezek kezelésére.

Rossz anyagcsere és azok kockázati tényezői

Azt megint csak a célirányos felmérések mutatták ki, hogy 1980 óta a középkorúak, illetve idősebbek körében csaknem duplájára emelkedett a cukorbetegek számára. Ez a folyamat – a stresszes, illetve mozgásszegény életmód eredményeként – már a 30. életév környékén elkezdődik. A cukorbetegség nagyon veszélyes, mert számos szövődménye is kialakulhat: a szemek hajszálereit támadja, veszélyezteti a veseműködést, kialakulhatnak a szívműködésben jelentős eltérések. Megelőzheti, de ha már kialakult, akkor karbantartható.

Az elhízás ellenszere a torna

A súlyfelesleg legalább húszféle krónikus betegség – többi között a cukorbetegség, egyes daganatos kórképek, a magas vérnyomás, különféle szívbetegségek és a stroke „melegágya”. Persze azzal a szakemberek is tisztában vannak, hogy például az elhízás lehet genetikai örökség is, ám mégis törekedni kell arra, hogy valamennyire lassítani lehessen ezt a folyamatot. Mozogni és tornázni kell, csökkenteni kell a bevitt táplálékot – kinek-kinek saját ritmusa szerint – ismertették a hazipatika.com oldalon.

Kapcsolódó Cikkek