EUR: 356,70 Ft
CHF: 336,76 Ft
2020. március 30., hétfő
Zalán

Életmód

Fahidi Éva: Mindent el kell követni, hogy az ember éljen!

Anne Frank híres író szeretett volna lenni, azért kezdett el naplót is írni, hogy későbbi regényéhez megörökítse élményeit, érzéseit és a kort, amiben élt. A kamaszlány története aztán a történelem borzalmas eseményei miatt mementó lett, de ugyanakkor a töretlen remény regénye is.

A Budapesti Operettszínház Anne Frank naplója című egyfelvonásos monooperájában Süle Dalma játssza Anne-t, utána egy másik egyfelvonásos darabot, A képfaragó című táncjátékot láthatják a nézők. Mindkét előadást február 15-től játsszák a Raktárszínházban. Az operettszínház sajtóbemutatójára elfogadta az alkotók meghívását Fahidi Éva színésznő, holokauszttúlélő. – Óriásinak találom az ötletet, hogy kamaraopera készült a történetből. A vállalkozás nagysága csodálatos – mondta Fahidi Éva. – Tizenegy éves volt a húgom – korban közel Anne Frankhoz – amikor elvitték Auschwitzba és megölték. Ettől olyan személyes a kapcsolatom Anne Frankkal, mert mindig az van előttem, hogy vajon az én tizenegy éves húgom mire gondolt, amikor ott fuldoklott a gázkamrában? A kedvenc lovára, a kedvenc kutyájára vagy talán rám? Milyen volt az a szörnyűséges utolsó pillanat? Rettenetesen közel áll hozzám ez a mű, mert valami kis fogalmam van arról, hogy milyen az, amikor az embert csak olyan dolgok veszik körbe, amitől meg kell halni, és ezzel szemben mégis tud találni olyan kapaszkodót, amitől azt mondja, hogy az élet gyönyörű. Mindent el kell követni annak érdekében, hogy az ember éljen, amikor az egész világ azért fogott össze, hogy megölje.


A monooperát Süle Dalma adja elő, Rátóti Zoltán rendezésében. Az est második felében a nézők A képfaragó című darabot tekinthetik meg, amellyel Vincze Balázs rendező-koreográfus új műfajt hozott létre, a kamaratáncszínházat. A bemutatón a címszerepet Sík Milán, a múzsát Ottlik M. Laura alakítja, a későbbiekben pedig Gallai Zsolt és Kozmér Alexandra. A főszereplők mellett Bedő Dorisz, Szanyi Tamás és Széphalmi Pál táncol.

Kapcsolódó Cikkek