EUR: 358,39 Ft
CHF: 339,34 Ft
2020. április 09., csütörtök
Erhard

Életmód

Felnőttkori fogszabályozás: trendi vagy szükséges?

Bár a fogszabályzó többnyire a tinédzser  kor „kelléke”, manapság egyre több felnőtt is viseli. Ennek oka többféle lehet.

Profimedia

Az egyik jellemző ok, amikor a természetes növekedés következményeként a fogak eltolódnak, és a korábban egyenletes fogsor összetorlódik. Vannak, akiknek már gyerekkorában is szabálytalanul álltak a fogaik, de a szülők nem tudták vállalni a fogszabályzás költségeit. Végül pedig olyanok is akadnak, akik csak mostanra képesek rávenni magukat a fogszabályzóra, vagy egyszerűen a karrierjük miatt van szükség az esztétikai korrekcióra. Aki gyerekkorában viselt fogszabályzót, annál is előfordul, hogy a fogai az évek során kisebb vagy nagyobb mértékben elmozdulnak. A fogszabályzó azonban nem divatkellék, mindig orvos dönti el, hogy  szükséges-e.
Bár a viselete kortól függetlenül lehet hatékony, a felnőttek hosszabb idő alatt érik el ugyanazt az eredményt, ráadásul a legtöbb egészségügyi biztosítás nem is fedezi a 18 év felettiek fogszabályzását.


Étkezési praktikák

  • Próbáljunk puha állagú, kevés rágást igénylő ételeket választani. A joghurt, túró, leves, puhára főtt rizs jó választás lehet.
  • A nyers zöldségekről és gyümölcsökről sem kell lemondanunk, kockázzuk fel őket, és inkább hátsó fogainkkal rágjuk meg.
  • Kerüljük a ragadós, roppanós, csípős ételeket, melyek könnyen feltapadhatnak a fogszabályozóra, illetve irritálhatják a nyálkahártyát.

Kapcsolódó Cikkek