EUR: 353,06 Ft
CHF: 334,15 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Életmód

Gyógynövény női bajokra

Akad olyan gyógynövény, amelyeket évszázadok óta használnak a hölgyek, hogy megkönnyítsék a „nehéz napok” elviselését.

A sokoldalú cickafarkfű


A cickafarkfű már az őstörténet előtt ismert volt. Irakban egy neander-völgyi temetkezési helyen találtak cickafarkfű virágport a régészek. Az ókori orvosok is használták. Dioszkoridész szerint a legjobb vérzéscsillapító, mindenféle sebre, fekélyre használható.

Hippokratész fürdőként vérző aranyérre ajánlotta. Latin neve achillea millefolium arra utal, hogy Achillesz, a trójai hős ezzel a növénnyel állította el a társai sebeinek vérzését. A kelták is igen tisztelték, rituális szertartással szedték. A mai kor embere minden olyan betegségre fogyaszthatja, ahol görcsoldásra és gyulladáscsökkentésre van szükség.


Mennyiségi felhasználása

A cickafark külsőleg, belsőleg, illóolajként, fürdőként is rengeteg jótékony hatással van a szervezetre. Gyomorgörcsökre például férfiak is isszák, mégis a nők által történő felhasználása terjedt el a köztudatban.

Gyomorgörcsök, menstruációs görcsök megszüntetéséhez, migrénes roham enyhítésére egy csapott teáskanál füvet kell adni 2,5 dl vízhez. Ezt le kell forrázni. Ez a mennyiség az alapcsésze tea. Ha többször kell meginni, akkor többször is meg kell ismételni a műveletet (mennyiségkimérés és forrázás) és ebből isznak egy-egy csészével étkezés előtt naponta kétszer: reggel és este. Amikor már jelentősen javul az állapot, akkor a kúrát úgy folytatják, hogy utána hetente egy csészével egy hónapon keresztül ugyanilyen módon. Utána szünetet kell tartani.

Változó korban pásztortáskával, palástfűvel, levendulával, citromfűvel, komlóval, galagonyával egyenlő arányban keverve is lehet fogyasztani a teát, amely harmonizáló hatású. Főként elalvás előtt kell inni belőle egy csészével – írta a hazipatika.com.

 

Kapcsolódó Cikkek