2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Életmód

Gyógyteával az egészségért!

A gyógyteák egész télen, de még azután is jó szolgálatot tesznek az egészség megőrzésében, de ha már gondok vannak, akkor a közérzet javításában is nagyon hasznosak. A gyógyfüvekből készült főzetek és forrázatok – évezredek óta segítenek az egészségügyi problémáinak leküzdésében.

Fontos azonban tudni, mikor, mennyit és hogyan, milyen napszakban kell inni a gyógyteákat.


Csipkebogyó tea

A csipkebogyót nagyon sokan fogyasztják lekvárként is és teafőzetként is. Rengeteg C-vitamint tartalmaz. Erőnlétet fokozó, immunrendszer erősítő hatása van. A tea íze kellemesen savanykás, a folyadék színe rózsaszín. Mindenki másként ízesíti: mézzel, cukorral, mesterséges édesítővel. A vadrózsa bokor termése ősszel érik be, de akkor szabad csak szűretelni, ha már megcsípte a dér.


Nyugtató teák: orbáncfű és citromfű

A téli időszak az emberek nagy részénél kedvetlenséget okoz. Depresszió ellen az orbáncfűteát ajánlják. Erős immunerősítő hatása van, és nyugtatja a szervezetet. Elsősorban a 20. században fedezték fel eme hatásait. Napi 2-3 deciliter elfogyasztását ajánlják az esti órákban. De arra is figyelmeztetnek, hogy 6 hétig szabad folyamatosan inni, majd 6 hétig szünetet kell tartani. Amennyiben valaki például vérhígítót is szed, akkor mindenképpen szakembertől kell az illetőnek tanácsot kérnie, hogy ne ütközzenek a növényi és a szintetikus hatóanyagok.

A citromfüvet fűszernövényként és gyógynövényként egyaránt ismerik. Teájának íze kellemes, és rögtön ellazít. Dél-Európában vadon terem, a mi éghajlatunkon csak termeszteni lehet.

A gyógyászat történetében évszázadok óta ismert és nagyra becsült növény. Paracelsus, a híres svájci orvos azt tartotta róla, hogy meghosszabbítja az életet. Amikor főszerként alkalmazzák, akkor szárított, porrá tört formában teszik az ételekhez, amikor teát főznek belőle, akkor forrásban lévő vízbe helyezik, és néhány percig hagyják főni. Ha valaki nem találja elég jó ízűnek a teát, akkor tehet bele mézet is.

Legyőzi a baktériumokat, fertőtlenít, az ókorban csípésekre, harapásokra külsőleg alkalmazták. Megfázás, influenza esetén izzasztásra használható. Ha alvási problémákra isszuk, este lefekvés előtt tanácsos egy langyos csésze teát elkortyolgatni – írta a Napidoktor.hu.

Kapcsolódó Cikkek