EUR: 335,99 Ft
CHF: 316,19 Ft
2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Életmód

Ha afrikai pezsgő, akkor magyar borász

A gasztronómia történetében épp olyan gyakoriak az úttörő magyarok, mint a Nobel-díjasok között, vagy az innovatív megoldások mezején. Kevesen tudják, de egy magyar borász vitte el a pezsgőkészítés alapjait Afrikába. 

Pongrácz Dezső Budapesten szerzett borászati diplomával, szibériai hadifogság és az 1956-os forradalom után egy namíbiai farmra került nemesi kapcsolatai révén. Székhelyét Afrika legjelentősebb borvidékére, Fokföldre tette át ahol a Stellenboschi Egyetem professzoraként sokat tett a helyi borkultúra megújításáért. Ő honosította meg Dél-Afrikában a chardonnay-t, a pinot noirt és a sauvignon blanc-t, ezen kívül ő volt az, aki a champagne-i módszerrel készített pezsgőt először az országban. A nevét viselő pincészet ma is működik.

Kapcsolódó Cikkek