2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Sport

Holló Balázst felgyorsítaná a tokiói csapatba kerülés

Holló Balázs négy évvel ezelőtt 17 évesen eljutott ugyan Rióba, de csak tartalékként. Idén kijuthat Tokióba, ha a márciusi országos bajnokságon három vetélytársa, Verrasztó Dávid, Bernek Péter és Gyurta Gergely közül legalább kettőt le tud győzni 400 vegyesen. 

Mindhármukat legyőzte már, de az ob-n nem az egymás elleni mérleg fog dönteni, hanem az eredmény. Kovács Ottó már nyolc éve igyekszik jó úszót faragni belőle, és próbálja rávenni arra, hogy komolyodjak meg, mostanában a mentális felkészítésre is nagy súlyt helyez.


– Sokszor én is úgy érzem, hogy nem érett felnőtt, hanem öreg gyerek vagyok, de szerintem az olimpiai kihívás meg fog keményíteni. Ha önbizalomban nem lesz hiány a bajnokságon, akár csatát is nyerhetek és másodszor is olimpikon lehetek – nyilatkozta Holló Balázs az SzPress Hírszolgálatnak.

Balázs a lassan beérő, és nem az élvonalba üstökösként becsapódó úszó, aki három évvel ezelőtt kétszer is rácáfolt a róla alkotott nem éppen lelkesítő minősítésre. A junior világbajnokságán második lett 400 gyorson és bronzérmet nyert a 400 vegyesen, és tagja lehetett annak a 4×200-as gyorsúszó váltónak, amely korosztályos világcsúcsot javítva előzte meg az amerikai négyest. 


A 2018-as évre azonban nem lehet büszke, amely inkább szólt a megtorpanásról, mint a tizedekben, vagy legalább a századokban mérhető előre lépésről. Azért Glasgowban a nagymedencés Európa-bajnokságon így is tagja lehetet a 4×200-as gyorsváltónak, úgy is lehet mondani, hogy megőrizte a helyét a válogatottban.

„Várható volt, hogy „bezavar” az érettségi, még inkább az, hogy a juniorból a felnőttbe nem lehet csak átsétálni, a váltással szinte minden úszót megvisel – folytatta Balázs, aki tavaly novemberben – Verrasztó Dávidot megelőzve – nyert Dohában 400 vegyesen, majd a decemberi rövid pályás Európa-bajnokságon egy negyedik és egy ötödik helyezéssel zárt.

„A Dohában elért 4:15.17 perces egyéni csúcsomon másodperceket kell javítanom ahhoz, hogy az olimpiai csapattagság ne maradjon álom. Nem akarok túl nagyot mondani, de ha bekerülök a tokiói csapatba, akkor úgy be fogok indulni, hogy reményeim szerint még egy döntős hely is összejöhet. Egy biztos: semmiképpen se szeretnék még egyszer a parton maradni – mondta Holló.

Kapcsolódó Cikkek

  • Elverték a Liverpoolt

    Elverték a Liverpoolt

    Az Atlético Madrid otthon 1-0-ra legyőzte a címvédő Liverpoolt, míg a Borussia Dortmund szintén hazai pályán 2-1-re nyert a vendég Paris Saint-Germain ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, a párharcok keddi első mérkőzésén.

  • Ungvári Miklós: Ha Isten is úgy akarja, ott leszek az olimpián

    Ungvári Miklós: Ha Isten is úgy akarja, ott leszek az olimpián

    Utolsó olimpiájára készül, csarnokot neveztek el róla, ő minden idők legeredményesebb judósa és távlovaglásban is szép eredményeket ér el – a 39 éves Ungvári Miklóssal beszélgetett a Lokál, aki felkészüléséről, visszavonulásáról és a gyermekvállalásról is őszintén mesélt lapunknak.