2020. február 21., péntek
Eleonóra

Életmód

Így kerülhető el a szalmonella fertőzés

Az ételek is okozhatnak fertőzéses megbetegedéseket. Ám meg lehet előzni ezeket a folyamatokat. Ezért ajánlják sűrűn a kézmosást.

Minimálisra csökkent a szalmonella


Az Európai Unió irányelvben rögzítette a tagállamok teendőit az élelmiszer eredetű, szalmonella fertőzések elleni védekezés érdekében. Magyarországon a védekezési program kidolgozásában a keltetők, tenyész-, brojler-, tojóállományok, tojáscsomagoló üzemek, vágóhidak és takarmánykeverő üzemek először önkéntesen vettek részt.

A felmérésekből kiderült, hogy a szalmonella baktérium fertőzési aránya a szigorú higiéniai és tisztasági rendszabályok betartásának köszönhetően 10 év alatt 60-ról 5%-ra csökkent. Mégis arra figyelmeztetnek, hogy a kórokozók az élelmiszerekben hetekig-hónapokig életképesek maradnak, kedvező körülmények között el is szaporodhatnak, és a mélyhűtött élelmiszerekben hónapokig túlélnek.


Sütés-főzés magas hőmérsékleten!

A bevásárlás során az elengedhetetlen élelmiszer-válogatásnál is fontos, hogy tiszta kézzel nyúljanak a zöldéségekhez, különösen igaz ez más élelmiszerekre is.

A sütés-főzés közben a kórokozók elpusztulnak. Ezt általában mindenki tudja.

Amennyiben az étel teljes egészében felforrt, vagy ételhőmérővel ellenőrizhetően a belsejében is elérte a 75 Celsius-fokot, biztonsággal fogyaszthatók. Ám a megmaradt ételt minél hamarabb le kell hűteni, és hűtőbe kell tenni (legfeljebb 5 Celsius-fokig), mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt az ételt újra át kell forrósítani, nem elég csak megmelegíteni. Nagyon fontos a nyersanyagok és a késztermékek elkülönítése is. Legalább ilyen fontos a gyakori kézmosás.

Továbbá azt is ajánlják mindenkinek a fertőzés elkerülése érdekében, hogy vásárláskor tiszta tojást vegyenek, illetve, hogy az ne legyen szennyezett. Nagyon fontos, hogy 5-18 Celsius-fokon tárolják a hűtőszekrényben, és használják fel 3 héten belül. Főként a gyerekek és az idősek lágy tojás helyett jól megfőzött tojást egyenek.

Érdemes megelőzni ezt a fertőzést, mert roppant kellemetlen tünetei vannak (láz, hasmenés), az esetek nagy részében néhány napon belül elmúlnak, ám előfordulhatnak szövődmények is.

A megfelelő konyhatechnika, valamint a konyhai- és személyi higiénia betartásával, illetve a jól megválasztott fertőtlenítő szerek megválasztásával sikeresen lehet védekezni a szalmonella ellen – olvasható a nebih.hu-n.

Kapcsolódó Cikkek