EUR: 358,29 Ft
CHF: 339,26 Ft
2020. április 08., szerda
Dénes

Egyéb I.kerület II.kerület III.kerület XI.kerület XII.kerület

Így látják ma a család helyzetét a gyermekpárti civilek

Családban a jövő címmel szervezett családpolitikai konferenciát az újbudai Fiatal Családosok Klubja, a Ficsak a Gellért Szállóban.

A Gárdonyi Géza Általános Iskola Énekkarának kis diákjai adtak műsort a konferencián

– A gyereknevelés ma már nem anyagi veszteséggel járó teher a családok számára, hanem a közösség által erkölcsileg és anyagilag is méltányolt dolog – jelentette ki Király Nóra, a Ficsak alapítója. Az Újbudán élő ötgyermekes édesanya arra is felhívta a figyelmet, hogy a családpolitikai intézkedések milyen sok lehetőséget kínálnak ma a családoknak.


Király Nóra, Fcsak alapító, ötgyermekes családanya

– A magyar családpolitika hungarikum, mert sehol a világon nincs még egy olyan komplex, rugalmas és célzott támogatási rendszer, mint a magyar, amely a szabad döntés lehetőségét is megadja a családalapítás és a gyerekvállalás kérdéseiben – mondta köszöntőbeszédében Beneda Attila. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára hozzátette, 2010 óta nem volt olyan év, amikor ne sikerült volna valamilyen különleges, új vagy újszerű, innovatív, kreatív vagy „világújdonság-jellegű” családtámogatási formát bevezetnie a kormánynak.

Beneda Attila és KIrály Nóra mellett Nacsa Lőrinc is részt vett az újbudai családkonferencián (Fotók: Ari Gábor)

A rendezvényen az is szóba került, hogyan tudják a családszervezetek mint civil szervezetek munkájukkal a családokat segíteni.


Egyszülős Központ

Szőke Katalin, az Egyszülős Központ képviselője elmondta, sokszor krízishelyzetben keresik fel őket, és egy egyedülálló szülőben gyakran megfogalmazódik a kérdés, hogy hogyan legyen jó anya vagy apa. Szőke Katalin kifejtette: nagyon fontosak a mostani családtámogatások, hiszen sokáig nagyon nehéz volt igazán családbarát munkahelyet találni, ma ez sokkal egyszerűbb. – Egy egyedülálló szülőnek nem mindegy, hogy hogyan tud elhelyezkedni egy kisgyermek napi nevelése és gondozása mellett. Civilként fontos segíteni és megérteni a szülőket, jelen lenni az életükben, hiszen sokuknak nincs segítsége, ezért is tartják fontosnak a központ programjait, amelyekkel az egyedülálló anyukákat és apukákat tudják segíteni.

 

Família Nagycsaládosok Egyesülete

Gyertyás János, a NOE győri tagszervezetének, a Família Nagycsaládosok Egyesületének elnöke szerint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is kiemelten fontos, hiszen ez még inkább ösztönzőleg és támogatólag hat a fiatalok gyermekvállalási kedvére. A családok egyre inkább vágnak bele családalapításba, és főleg a családi adókedvezmény révén bátrabbak, és mernek komoly, felelősségteljes döntést hozni.

 

Három Királyfi

Pálfay Erzsébet, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke elmondta, reményeik szerint egyre több vágyott gyermek fog megszületni az elkövetkező években. A nagy család nagy előnye, hogy képes átsegíteni tagjait a kisebb és nagyobb krízishelyzeteken, és jó érzés azt látni, hogy egy jól működő közösségben „egymást húzzák” a fiatalok, és egyre többen vállalnak korán gyermeket. – Az állam megadja a kereteket, de a családoknak, a támogatóknak, így a civil szervezeteknek kell ezeket a kereteket és vonalakat megtölteni tartalommal. Fontos, hogy egyre inkább előtérbe kerül a fiatalok szemléletében az a fajta hozzáállás, amelynek révén képesek komoly és felelősségteljes döntéseket hozni.

Kapcsolódó Cikkek