EUR: 352,85 Ft
CHF: 334,05 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Külföld

Illegális ásatással vádolhatnak neves dokumentumfilmeseket

Illegális ásatással vádolhatnak meg egy neves amerikai dokumentumfilmesekből álló forgatócsoportot, amely a holokauszt egy eddig kevésbé ismert történetét akarja filmjében megörökíteni Lengyelország nyugati részén – jelentette be pénteken egy lengyel ügyész.

A hét dokumentumfilmes egy zsidóktól lefoglalt értékes bélyeggyűjtemény történetéről végez kutatásokat, a gyűjteményt állítólag egy pincében rejtette el 1945-ben Rudolf Wahlmann német tiszt.


A filmesek – köztük Bill Guttentag és Dan Sturman Oscar-díjas rendezők és producerek – Wahlmann gyermekeivel is beszéltek, és megszerezték azt a címet, ahol állítólag a férfi elrejtette a gyűjteményt, amikor az előrenyomuló szovjet hadsereg elől menekültek a németek.

Radoslaw Wrebiak lengyel körzeti ügyész közölte, hogy a forgatócsoport nem szerezte be a szükséges engedélyt az ásatáshoz, és a nyugat-lengyelországi Legnica város rendőrsége vizsgálja egy 19. század végi, történelmi lakóépület pincéjében végzett tevékenységüket.

A filmesek Facebook-oldalukon közölték, hogy a Leignitz Plot (Legnici összesküvés) című projektjük célja, “a történet megerősítése, a bélyegek visszaszerzése és visszajuttatása a jogos tulajdonosoknak” a holokauszt hatmillió áldozatára emlékezve.

A helyi média szerint amikor a filmesek először akartak hozzáférni a pincéhez 2015-ben, azt a látszatot keltették, hogy egy szerelmi történetet forgatnak, és valódi szándékaikat nem fedték fel. A megtévesztés miatt elvesztették az épület lakóinak bizalmát.

Kapcsolódó Cikkek