2020. március 30., hétfő
Zalán

Sport

Ilyen lesz a focink nyártól

Több reformot is bevezet a Magyar Labdarúgó Szövetség a 2020–2021-es szezontól kezdve. A szurkolók egyik várva várt módosítása lesz a videóbíró használata. A klubok 25 fős kereteket nevezhetnek jövőre, ahol akár mind a 25 játékos lehet idegenlégiós. Nyártól életbe lép az új bértömeg-szabályozás.

A várva várt VAR


Akár már a következő szezonban bevethető lehet a VAR (fotó: MTI/EPA/Nigel Roddis)

Több kiemelt sorozat, valamint a topligák már használják a VAR (Video Assistant Referee) rendszert, azaz a gólok, kiállítások pontos megítélésére használt videóbíró rendszert. A tervek szerint hazánkban a 2020–2021-es szezontól már alkalmazzák a technikai segítséget. Egyelőre kérdéses, hogy már a szezonkezdetre készen áll-e az OTP Bank Liga, hiszen minden pályán ki kell építeni, szakemberképzéssel jár, és 50-60 tesztmeccsre van szükség.

25 fős játékoskeretek


Pontosan 25 játékos nevezhető
(MTI/Czeglédi Zsolt)

Az első osztályban szereplő együttesek 25 főt nevezhetnek a következő bajnokságra. Ezenfelül csak utánpótláskorú játékosok kaphatnak lehetőséget az NB I-ben. A nemzetközi színtéren bevett szokásnak megfelelő futballistakontingenst viszont akár csak külföldiek is alkothatják, eltörlik ugyanis a korábbi, idegenlégiósokra vonatkozó tízfős felső korlátot.

Pénzügyi fair play

A klubok működését segítheti a bértömeg-szabályozás (MTI/Vajda János)

A jegy-, marketing, szponzorációs, tévéközvetítésből és szerencsejátékból származó bevétel hetven százaléka fordítható majd bérköltségre, ami az egyesületeket illeti. Nem lesz bérplafon, úgynevezett fizetési sapka, viszont az európai szövetség iránymutatásait követve ezzel igyekeznek elérni, hogy egy csapat se mehessen csődbe.

Egymeccses Magyar Kupa

Juhász Rolandék tavaly a Groupama Arénában ünnepelhettek
(MTI/Koszticsák Szilárd)

Az eddigiekkel ellentétben minden párharc egy találkozón dől el, nem lesznek visszavágók. A döntőt minden évben a Puskás Arénában rendezik majd.

Új utakon az utánpótlás

Minél több fiatal magyar tehetség szerepeltetése lenne a cél
(MTI/Czeglédi Zsolt)

  • A 19 éven aluliak két, tizenkét csapatos csoportban kezdik meg a küzdelmeket jövőre.
  • Az NB II-ben legalább egy húsz éven aluli labdarúgónak szerepelnie kell.
  • A másodosztályban szereplő csapatok légiósok szerepeltetése esetén elesnek a szövetség erre vonatkozó támogatásától.

Kapcsolódó Cikkek