2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Életmód

Íme az “ezerarcú” zöldség

Amennyiben „kérdezz-felelek” játékot játszanánk, úgyis feltehetnénk a kérdést: melyik az a növény, amelyet a világ minden országában termelnek? Melyikből készül savanyított saláta és mindenütt fogyasztják? Mi más lehetne a válasz, mint: a fejes káposzta, amely télen-nyáron ott van a piaci standokon – fehér vagy zöldebb színben pompázva.

Fogyaszthatjuk frissen reszelt formában, édesen, köményesen, illetve tepsiben sütve. Magának a fejes káposztának 30-féle faja ismert a világban, mára már alig van eredeti káposzta, számos vadon termő változatát keresztezték, nemesítették.


Véletlenül jöttek rá a római időkben, hogy jóízű a savanyú káposzta. Amikor a római légiók elözönlötték Pannóniát, a mai Magyarország dunántúli részét, az egyik alkalommal a légió vezetője kiadta a parancsot, hogy a fokhagymát és a vöröshagymát megenni nem szabad. Amíg nem érnek oda a harci szekerek, a katonák inkább egyenek a káposztából.

A légionáriusok éhesek voltak, nekiestek a káposztának, noha az már savanyú volt. Ám akkor jöttek rá arra, hogy savanyún a legfinomabb és hűsít is. Akik ezt fogyasztották, egészségesek maradtak. Attól kezdve így ették – erjesztve.


Ugyanez volt a helyzet a reneszánsz kori felfedezések korában is: amikor több hónapos hajóútra indultak a felfedező tengerészek, skorbutot kaptak, és savanyú káposztát ettek. Ezután a hajóorvosok látták, hogy ettől meggyógyultak az emberek.. Attól kezdve tudatosan kezdték fogyasztani. Az utókor rájött arra, hogy C-vitamint tartalmaz, amit nem termel meg saját magától az emberi szervezet.

A savanyú káposzta készítése

A fejes káposztát gyalun csíkokra vágják, sózva, fűszerezve nagy edényekbe – főként fahordókba – helyezik el. Töltött káposztához egész leveleket is savanyítanak. Gyakran karikára vágott vöröshagymát, egész magos fekete borsot, mustármagot, erős paprikát, babérlevelet, fokhagymát és tormát helyeznek bele – arányosan, hogy az egymásra rakott káposzta valamennyi rétegébe jusson ezekből a fűszer-kiegészítőkből. Majd rászorítják a hordó fedelét, és erjedésnek indul a káposzta. A vidéki háziasszonyok még ma is ezzel a módszerrel készítenek savanyú káposztát.

Akinek nem volt hordója, a káposzta fejeket felaprították, kisebb edénybe téve vízzel felöntötték, az erjedést kovásszal, vagy kenyérdarabbal indították. Az erjedés befejeztével ételek alapanyagául szolgált, de azonnali nyersen fogyasztásra is alkalmas volt a savanyú káposzta

Felhasználási formája hazánkban: töltött káposzta, erdélyi rakott káposzta, káposztaleves. A közeli európai országokban is hasonlóképpen eszik: köretként ételekhez, vagy magában savanyúságként. Később bebizonyosodott, hogy nemcsak C-vitamint, hanem K-, E-, illetve B-vitaminokat is tartalmaz: fogyókúrázóknak is javasolják, hogy iktassanak be az étrendjükbe savanyú káposztát.

Kapcsolódó Cikkek