EUR: 337,10 Ft
CHF: 317,57 Ft
2020. február 21., péntek
Eleonóra

Életmód

Ingatlan kisokos: Erre figyeljünk vásárlásnál és eladásnál!

Egy friss ingatlanpiaci felmérés szerint 2020 a vevők éve lesz. Szakértők szerint a befektetők helyét a magáncélra vásárló vevők vették át. A Lokál Extra most Győrfi-Erdélyi Veronika ingatlanszakértővel gyűjtötte össze, mire figyeljenek a házat vagy lakást vásárlók és eladók, hogy sikeres üzletet köthessenek.

Young caucasian woman holding a house icon smiling and raising thumb up, Image: 496407231, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: AsierRomeroCarballo / DPphoto / Profimedia

Kérjük ki a tulajdoni lapot!


Helyrajzi szám alapján ma már bárki kikérheti egy ingatlan tulajdoni lapját, ha van hozzáférése az ügyfélkapuhoz. Nem ér minket később kellemetlen meglepetés, ha látjuk, ki vagy kik a tulajdonosok és mennyi hitel van az adott ingatlanon.

Többször nézzük meg!


Ha egy ingatlan felkeltette az érdeklődésünket, feltétlenül nézzük meg különböző napszakokban. – Érdemes napközben és késő délután is megnézni a kiszemelt lakást vagy házat, hogy lássuk, mekkora a forgalom, milyen a környék és milyenek a szomszédok – javasolja Veronika.

Hívjunk statikust!

Ha már kiszemeltük a számunkra megfelelő ingatlant, kérjük ki egy statikus szakvéleményét, főleg ha aggasztó repedéseket is látunk. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy süllyed a ház, de mindenképp vizsgálatot kíván.

Countryside houses with a big grass pasture in bergen op zoom, The netherlands, Image: 496420440, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: jaapbleijenberg / DPphoto / Profimedia

Minden helyiséget nézzünk meg!

Ne hagyjunk ki egyetlen helyiséget se a lakásnézés során – ajánlja az ingatlanszakértő. Ha van pince, oda is nézzünk be, hogy ellenőrizzük, nem vizesedik-e.

Gyanús a friss festés

Ha frissen festett falat látunk, nem biztos, hogy a lelkes eladó csinosításáról van szó, főleg, ha csak az egyik falfelületen találkozunk a friss mázolással. Ilyenkor lehet, hogy egy repedést vagy egy penészes falat igyekeztek eltüntetni a kíváncsi szemek elől. Ugyanilyen gyanús lehet a hepehupás burkolat, ami a vízvezeték hibájára utalhat.

Így hirdessünk!

Igyekezzünk minél előnyösebb és világos, éles képeket készíteni ingatlanunkról! Alapvető, hogy legyen rend és tisztaság! Szerepeljen a hirdetésben alaprajz, és ne csak belülről, hanem kívülről is fotózzuk a házat és a kertet! Készítsük nappal a képeket, ha szükséges kapcsoljunk lámpát!

Legyünk őszinték!

Ne titkoljunk el rejtett hibákat, előnytelen tulajdonságokat a házról! Lehet, hogy ami nekünk hátrány, az a vevőnknek épp előny lesz. Ha lakásunk forgalmas helyen található, lehet hogy valakinek épp a közlekedés miatt lesz vonzó. Az őszinteséggel kizárhatjuk a komolytalan érdeklődőket, és elkerülhetjük, hogy egymásnak adják a kilincset a háznézők, mire megtaláljuk a komoly vevőt.

Kapcsolódó Cikkek