2020. április 05., vasárnap
Vince

Életmód

Itt a válasz! Ezért is köhöghetünk

Ősztől tavaszig – úton, útfélen és őszi-téli hónapokban gyakoriak a felsőlégúti megbetegedések, amelyeknek egyik velejárója a köhögés.

Érdemes megfigyelni!


A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Nyaksebészeti Klinikájának adjunktusa dr. Krasznai Magda a klinika honlapján elmondta, hogy ezt a reflexes „tevékenységet” valójában a légzőszerv alapvető és egyben természetes védekező mechanizmusa idézi elő, amely a légutakba került légszennyező, irritáló anyagoktól, pollenektől való megszabadulást szolgálja.

A köhögést a szezonális náthán, influenzán kívül az asztma, az allergiás nátha, az idült hörghurut, s olyan nyálkahártya-eltávozások is előhívhatják, mint például az orrpolip. A felső légutak akut, baktériumok, vírusok által előidézett gyulladásos megbetegedései – sok más tünet mellett – a hátsó garatfali váladékcsorgásban is megnyilvánulnak.


Elhúzódó felsőlégúti gyulladás esetén az arcüregben vagy az orrgaratban termelődő és felhalmozódó nyák szintén köhögést provokálhat.”- olvasható az egyetemi klinika honlapján.

Az erőteljes köhögésre azért is kell odafigyelni, mert e tünetet számtalan ok idézheti elő – a levegőben terjengő kórokozók, vagy éppen egy rejtett elváltozás, amelyre eddig nem is figyeltek fel. Ha valakinek a hozzátartozója tudja, hogy esetleg gyógyszertől ered a köhögés, a megfigyelés akár életet is menthet, ha időben segítséget hívnak.

A kérdésre, hogy mit a teendő a nátha, az influenza elkerülésére, a szakorvos az egészséges életmódot (például a rendszeres testmozgást), az évszaknak megfelelő öltözködést, a vitaminokban, nyomelemekben gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozást, a bő folyadékfogyasztást – és nem utolsósorban – az alapvető higiénés szokások közül a gyakori kézmosást, a nagy tömeg elkerülését, a párásítást, a zsebkendőbe való tüsszentést, illetve magának a papír zsebkendőnek a használatát javasolta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Élesztő aszalványból

  Élesztő aszalványból

  Sokan nem tudják, hogyan készíthetnek házilag élesztőt. Ez a tudomány akkor kerül leginkább előtérbe, amikor valamiért nem tudnak kimenni az emberek vásárolni és hirtelen kellenének a hozzávalók egy süteményhez.

 • Mindent a fülnek!

  Mindent a fülnek!

   A zene álomba ringat, kikapcsol, hobbi és információ egyszerre. Ennek a szabadidős tevékenységnek nagyon sokan és sokat hódolnak.

 • Alkossanak, rajzoljanak együtt!

  Alkossanak, rajzoljanak együtt!

  A rajzolás ősidők óta az egyik legérdekesebb önkifejezési forma. Mint tudható, a spanyolországi altamirai barlang tele volt rajzokkal, emberőseink így akartak üzenni a jövőnek.