2020. április 08., szerda
Dénes

Belföld

Jakab Péter: Hátba szúrtak, megpuccsoltak

Újabb hangfelvétel került elő a Jobbik tisztújító kongresszusáról, amelyben a frissen megválasztott elnök, Jakab Péter elismerte, hogy hátba szúrták és megpuccsolták őt párton belüli ellenfelei. 

Jakab Péter, a Jobbik frissen megválasztott elnöke úgy értékelte, hogy megpuccsolták őt a tavaly őszi választmányi ülésen.


– Ott egy titkos szavazáson 22 bátor harcos a hátamba szúrta a kést – fogalmazott Jakab egy titkos hangfelvételen, ami feltehetően a párt január végi tisztújító kongresszusán készült. Az új pártelnök arra utalt, hogy tavaly a választmány megakadályozta, hogy elnökké válasszák, így erre mostanáig várnia kellett Jakabnak.

A Magyar Nemzet szerint a közel nyolcperces felvételen a pártban dúló ellentétekről, belső hatalmi harcokról, bizalomvesztésről szónokolt.


„A leköszönő elnökség, Stummer János, Bana Tibor, Gyüre Csaba, Szabó Gábor, Sneider Tamás úgy döntött, hogy a vétó jogának lehetőségét kiveszi a Jobbik leendő elnökének a kezéből” – fogalmazott Jakab, aki közölte, ez nem a vétóról szólt, hanem a bizalomról. Jakab arról is beszélt: tudni szeretné kik szúrták hátba?

– A mai napig nem tudom, ki volt ez a 22 bátor. Lehet, hogy Szávay István már tudja. Minden úgy alakult azon a választmányon, ahogy ő tervezte. Talán a Szávay klán egyik bizalmasa, a Jobbik sajtófőnöke, Burik Anett tudja. Ő az elmúlt időszakban kijelentette, hogy ha nem ő marad a sajtófőnök, minden jobbikos belső információt átad a Fidesznek, mert olyan fideszes kapcsolatai vannak, hogy tárt karokkal várják” – mondta.

Érdekesség, hogy Burikot azóta Jakab kirúgta. A politikus az Indexnek nem cáfolta, hogy ő beszél a felvételen.

 

Jakabtól ez már a második kiszivárgó hangfelvétel, az elsőn tolvajoknak nevezte ellenzéki szövetségeseit. „Piszok nehéz volt leülni azokkal egy asztalhoz tárgyalni, akik ellen egyébként létrejöttünk, mert a Jobbik tolvajok ellen jött létre valljuk be” – utalt Gyurcsányékra. Deák Dániel politológus szerint ez utóbbi felvétel nyugodtan nevezhető a Jobbik őszödi beszédének, hiszen hosszú éveken át tagadták azt, amit Jakab Péter beismert, vagyis, hogy összefognának Gyurcsánnyal.

– Mindkét hangfelvételt a tisztújításon egy jobbikos készítette, és küldte szét a sajtónak. Mindez azt jelzi, hogy még a sajátjaiban sem bízhat Jakab Péter. Mindez belső feszültségeket és újabb kilépéseket okozhat a Jobbikban –mondta a Lokálnak a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Kapcsolódó Cikkek