EUR: 338,02 Ft
CHF: 317,94 Ft
2020. február 25., kedd
Mátyás

Sport

Jövőre jön a videóbíró az NB I-ben

A 2020/21-es szezonban bevezetnék a labdarúgó-élvonalban a videóbírós rendszert (VAR), de lehet, hogy csak tavasszal mutatkozik be a magyar első osztályú bajnokságban.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) sajtóbeszélgetésén Vági Márton főtitkár azt mondta, hogy a VAR-t a lehető leghamarabb bevezetik az NB I-ben. Tavaly május óta dolgoznak rajta, de a rendszer felállítása bonyolult, három különböző képzést kell elvégezniük azoknak, akik majd közreműködnek a működtetésében. A VAR bevezetése előtt 50-60 tesztmérkőzést kell rendezni, amelyek nem lehetnek tétmeccsek, ezért ezekre valószínűleg Telkiben kerítenek sort. Ausztriában már döntöttek a VAR bevezetéséről, de ott is kisebb halasztásra kényszerültek.


További komoly változtatások lesznek a hazai labdarúgásban, az már ismert, hogy az első vonalban a keretek létszámát 25 főben maximalizálják, ennyi játékos kaphat A-s versenyengedélyt. Ezenkívül csak U19-es és annál fiatalabb játékossal növelhető a keret. Bevezetik a bértömeg-szabályozást, tehát az úgynevezett sportágon kívüli bevételek – jegyeladás, a klubhoz kapcsolható tárgyak, mezek eladása, szponzoráció, tévéközvetítések és szerencsejáték – hetven százaléka fordítható személyi kiadásokra. Ez nem bérplafon, csak a bevételek függvényében korlátozzák a bérekre fordítható összeget. Nem része a bevételnek a játékoseladásból szerzett bevétel és a tulajdonosi tőkeemelés. Megszűnik az a szabály, hogy csak tíz légióst lehet nevezni az NB I-es keretbe. Az NB II-ben foglalkoztathatnak légiósokat, de a klub elesik a szövetség 2,4 milliárd forintos normatív támogatásától. Nyártól mérkőzésenként csak egy U20-as játékos szerepeltetése lesz kötelező a másodosztályban.

Kapcsolódó Cikkek