EUR: 358,04 Ft
CHF: 339,49 Ft
2020. április 09., csütörtök
Erhard

Belföld

Karácsony a bűnben fuldokló Londont tartja példának

Londont tartja követendő példának Karácsony Gergely főpolgármester, holott a brit metropolisz az élhetőség és a bűnözés tekintetében jóval Budapest mögött van. Az ellentmondásra Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hívta fel a figyelmet.

Elmondtam Sadiq Khannak, London fontos példa számunkra, hogy hogyan tehető élhetővé egy nagyváros – írta nemrég londoni látogatása kapcsán Karácsony Gergely a Facebookon, miután találkozott a brit fővárost vezető muszlim politikussal.


Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szintén közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy Karácsony rossz példát hozott, hiszen Budapest az élhetőség és a bűnözés tekintetében is előrébb tart.

Orbán Balázs

– A főpolgármester úr nyilván nagyon szeretne a nemzetközi liberális, progresszív baloldali politikai erők által alkotott hálózat egyik fontos szereplője lenni. Gondolom, ezért is keresi a baloldali polgármesterek társaságát. Ilyenkor persze szokás dicsérni a másik városát, de azért ettől még butaságokat nem kell mondani – kezdte a Lokálnak Orbán Balázs, aki emlékeztetett: „a jobboldali elfogultsággal nem vádolható” brit The Economist hetilap egyik kutatása szerint Budapest az élhetőség tekintetében sokkal jobban áll, mint London, hiszen a magyar főváros a 34., míg a brit metropolisz csak a 48. helyen áll.


– Sadiq Khan polgármestersége nem egy dicsőséges időszaka London városának, hiszen kifejezetten a közbiztonsággal összefüggő problémák miatt kerül London leginkább a nemzetközi hírek fókuszába. De a brexit miatt jelenleg az üzleti szektor is érzékeny veszteségeket szenved – magyarázta az államtitkár, hozzátéve, hogy eközben Budapest folyamatosan fejlődik, a bűncselekmények száma majdnem felére csökkent, 1850 milliárd forint értékben fejeződtek be beruházások, miközben a folyamatban lévő állami vagy önkormányzati fejlesztések 4500 milliárd forintot tesznek ki. – Szerintem nekünk büszkének kell lennünk a városunkra, és nem elkeseredett módon, a „gyarmatosított” lét régi reflexeit előhozva, kétségbeesetten keresni a külső megerősítést – mutatott rá.

Orbán Balázs reméli, hogy Karácsonyék részéről csak egy buta külpolitikai manőverről van szó, és nem cél a londoni városvezetés teljesítményének a lemásolása.

– Budapest nem szeretne romló közbiztonságot, csökkenő színvonalú közszolgáltatásokat, és a politikusok multikulturális, bevándorláspárti társadalomképéből eredő társadalmi konfliktusokat – mondta az államtitkár.

London a késelések fővárosa

– A BBC szerint Anglia 20 legveszélyesebb zónája közül 16 Londonban található.

– Tavaly január és szeptember között 110 gyilkosság történt.

– Az emberölések kétharmada késes támadás volt.

– Fél év alatt, négynaponta késeltek halálra valakit.

– Sadiq Khan szerint „a terrortámadások a nagyvárosok életének részét képezik”, nem csoda, ha Londonban egyre több az ilyen merénylet.

Megismétlődik a Demszky-korszak?

– Nagyon reméljük, hogy a Karácsony-éra első éve nem a Demszky-időszak huszonegyedik éveként fog bevonulni a törénelemkönyvekbe! Neki sem motivációja, sem koncepciója nem volt a város vezetésére, emlékezetes korrupciós ügyek, zsákutcába vezetett fejlesztések és a pártok érdekeinek kiszolgáltatott városháza – ez a Demszky-korszak mérlege. Ezután Tarlós István rendbe tette a várost, nem véletlen, hogy a már emlegetett Economist-ranglistán Budapest az 55. helyről lépett előre a 34. helyre. Az első hónapokban viszont ismét elhalasztott és megakasztott beruházásokról, politikai pozícióosztásokról és vadabbnál vadabb adóemelési tervekről hallottunk. Egy-két ügyben, például az atlétikai vb rendezésében vagy az egészségügyi fejlesztések bizonyos kérdéseiben sikerült egyetértésre jutni a kormányzat és a városvezetés között – remélem, hogy a továbbiakban inkább ez a szemlélet, és nem az ideologikus látványkormányzás fog dominálni a városházán – nyilatkozta a Lokálnak Orbán Balázs.

A kormány lejáratásán dolgozik az ellenzék

Sosem lennék alapvetően ellene annak, hogy a választópolgárok által bizalommal felruházott települési vezetők a külkapcsolatok fejlesztését fontosnak tartsák – válaszolta Orbán Balázs arra a felvetésünkre, hogy egy városvezetőnek a külpolitika helyett nem inkább a saját településének ügyeivel kellene foglalkoznia. Az államtitkár ugyanakkor szomorúan látja, hogy miközben más közép-európai országokban politikai oldaltól függetlenül mindenki azon dolgozik, hogy például a most küszöbön álló uniós költségvetési tárgyalások során az országának, és így minden településnek jobb pozíciói legyenek, a magyar ellenzék, és az úgynevezett Budapest-megbízott Jávor Benedek egészen másként viselkedik. – Semmi mást nem csinálnak ugyanis, csak a magyar kormány lejáratásán dolgoznak, miközben más közép-európai országok politikusai ideológiai különbözőségektől függetlenül küzdenek az ország érdekéért. Mikor lesz majd végre olyan, hogy a magyar ellenzék nem pártpolitizál, hanem a nemzeti érdekeinkért küzd, és próbálja kiharcolni hazájának a szükséges forrásokat? Sajnos a kérdés egyelőre költői – mondta.

Kapcsolódó Cikkek