EUR: 363,64 Ft
CHF: 344,29 Ft
2020. április 02., csütörtök
Áron

Belföld

Karácsony Gergely megakadályozná a Városliget bezöldítését

Zöld Ligettel, környezetvédelemmel kampányolt Karácsony Gergely, most pedig éppen miatta nem újulhat meg a Városliget zöldfelülete? Többek közt a Liget kis botanikus kertjének megújítása, sétányok, játszóterek és egy új futókör kialakítása került veszélybe, miután Budapest főpolgármestere aláírta a Városliget területére vonatkozó változtatási tilalomról szóló tervezetet – számol be a Ripost.

„Megmondtuk, nem lesz a Városligetben több beton!” – írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalára kedden, jelezve, milyen szavazási eredményt vár a mai Fővárosi Közgyűléstől a Városliget területére vonatkozó változtatási tilalommal kapcsolatban.


A tervezetet – Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes szerint – alig tíz nap alatt dobták össze, s kiemelt célja, hogy semmiképp se épülhessen meg az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház.

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa szerint viszont öngólt lő az új városvezetés. Nyílt levelet írt Karácsony Gergelynek, amiben hangsúlyozza, hogy a Városliget területére tervezett változtatási tilalom a jogszabályok szerint nem érintheti az építési engedéllyel rendelkező beruházásokat, így sem a már épülő, sem pedig a még meg nem kezdett, de engedélyezett épületeket.


„Annál inkább vonatkozik a zöldfejlesztésekre, a parkfelület megújítására, bővítésére és a parkhasználathoz kapcsolódó ligeti létesítmények (pl. a kis botanikuskert rehabilitációja, az új futókör, a játszóterek, sétányok) megvalósítására: a változtatási tilalom minden, építési engedéllyel nem rendelkező, értéknövelő beruházást tilt, vagyis egyetlen fa vagy bokor sem ültethető el, egyetlen négyzetméternyi zöldfelület sem újítható meg a tilalom fennállása alatt” – írta a miniszteri biztos

Karácsony Gergely sajátos módon reagált: egy bejegyzéssel, amihez belinkelte Bardóczi Sándor posztját, aki Budapest főtájépítésze és a Városliget rehabilitációjának városházi felelőse. Ebben az áll, hogy „…a kertészeti tevékenységek nem minősülnek építési tevékenységnek, így a fővárosi önkormányzat által kezdeményezett változtatási tilalom Baán László állításával szemben egyáltalán nem terjed ki a növénytelepítési munkákra… bátorítjuk, hogy kezdjen végre bele az elpusztított zöldfelületek rehabilitációjába, például az elbontott Petőfi Csarnok helyének füvesítésével, a történeti Nagyrét rehabilitációjával.”

A Városliget Zrt. értetlenül áll Bardóczi Sándor sajátos jogértelmezése előtt, hiszen a vonatkozó jogszabály feketén-fehéren kimondja: a változtatási tilalom azt jelenti, hogy a hatálya alá eső területen – azaz jelen esetben a Városligetben – telket alakítani, új építményt létesíteni […] építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani nem szabad. A Városliget Zrt. szerint a Városligetet megújító tájépítészeti koncepció megvalósítása, azaz a növényzet felújítása, új, egészséges fák ültetése, utcabútorok telepítése, sétányok felújítása mindenképpen értéknövelő változtatásnak tekintendő, ezért ha a főváros elfogadja a javaslatot, ellehetetleníti a Városliget zöldfelületének teljes megújítását és jelentős bővítését.

A fentiek tükrében különösen meglepő, hogy a Városliget városházi felelőse a Petőfi Csarnok helyén füvet szeretne látni, noha ott fű nem nőtt évtizedek óta, a helyére álmodott Új Nemzeti Galéria, s a Közlekedési Múzeum helyén a Magyar Innováció Háza együtt ugyanakkora helyet foglal el, mint a korábbi építmények. A Városligeti Színház pedig a Dózsa György úti parkoló aszfaltján épülne meg.

Vagyis a zöldterület nem csökkenne, sőt! A Liget Projekt célul tűzte ki, hogy a Városligetben a zöldfelület a korábbi 60 százalékról 65 százalékra nőjön. Idén újabb 5000 négyzetméternyi területet adnak vissza a parknak a ligeti betonutak rovására. Ez folytatódna a kis botanikus kert megújításával, sétányok, játszóterek és egy új futókör kialakításával – írja a Ripost.

Kapcsolódó Cikkek