EUR: 352,81 Ft
CHF: 334,00 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Belföld

Karácsony miatt nem lesz légkondi a metrón

Nem lesz légkondi a 3-as metrón – döntött tegnap a Fővárosi Közgyűlés. Pedig tavaly nyáron Karácsony Gergely még egy hőmérővel bohóckodott, és azzal ígérte meg a klímát. Úgy tűnik, hogy mint oly sok mindent, ezt az ígéretét sem sikerül betartania a főpolgármesternek.

Karácsony Gergely a nyáron még fröcsögve szidta Tarlós Istvánt, amiért a felújítás után sem rendelkezik a felújított 3-as metró légkondicionáló berendezésekkel – írta a Ripost. Tudni vélte, hogy 9 milliárddal többet fizetett a főváros az oroszoknak, mint amennyiért az észtek vállalták volna a munkát légkondicionálással együtt. A főpolgármester egyúttal ígéretet tett arra, hogy ha megválasztják a budapestiek, ezen változtatni fog.


Nos, úgy tűnik, ez Karácsony legtöbb fogadalmához hasonlóan egy fabatkát sem ér. A Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége ugyanis leszavazta a 3-as metrón közlekedő kocsik légkondicionálását, pedig ez Karácsony Gergely személyes ígérete volt. Tarlós István biztosan megcsinálta volna, ő ugyanis, ellentétben a most regnáló főpolgármesterrel, amit ígért, azt be is tartotta.

Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója Facebook-bejegyzésben reagált a határozatra.


„Nagyon sajnálom, hogy hosszú vita után az M3-as metró orosz vonatainak utólagos klimatizálását – Ughy Attila fideszes képviselő javaslatát elutasítva – végül nem emelte be az idei költségvetésbe a Fővárosi Közgyűlés, így a következő nyarak is tűzforró metrószerelvényeken telnek, hisz idén meg sem tud indulni a vonatok klimatizálása fedezet hiányában. Szerintem ez így nincs jól, a metrókocsik légkondicionálását meg kell oldani, ahogy az októberi választások előtt még mindenki, Tarlós István és Karácsony Gergely is egyetértett abban, hogy ezt a valóban jelentős hiányosságot pótolni kell ebben az önkormányzati ciklusban. Az utasok érdeke, hogy ez a fejlesztés ne süllyedjen az elfelejtett választási ígéretek és politikai odamondások világába, mivel a vonatok klimatizálását tényleg várják a budapestiek” – írta.

Hőmérővel járta a metrókat

Karácsony a nyáron hőmérővel járt a 3-as metrón, bebizonyítva, hogy mekkora szükség lenne a szerelvények klimatizálására. – A klímaváltozás korszakában, lent a föld alatt, légkondi nélküli metróval utazni nem akármilyen kihívás. (…) Közel 35 fok van, ez egy lélektani határ – adott hangot felháborodásának egy videóban. Karácsony ezután átment a 2-es vonalára, ahol 28 fokot mért – ennyit jelent tehát a légkondi, amit Karácsonyék most megfúrtak. Korábban egyébként Tordai Bence, Karácsony párttársa meztelenül tüntetett a légkondiért.

Kapcsolódó Cikkek