EUR: 336,61 Ft
CHF: 316,95 Ft
2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Életmód

Kertbe a tojáshéjjal

A ház körüli kiskert művelése sok-sok időt és ötletességet igényel. A környezettudatos tulajdonosok még a háztartási szemétbe szánt dolgokat sem dobják ki, mert már tudják, azok hasznosíthatóak.

A tojáshéj gyakran mégis a szemétgyűjtőben landol, mivel azzal kevesen vannak tisztában, hogy a kertben nagyon jó szolgálatot tehet a mindennapokban.


Magas a kalcium-karbonát és káliumtartalma, továbbá foszfor, magnézium, nátrium, cink, mangán, vas és réz is található benne. A növények hasznosítani tudják ezeket a tápanyagokat, javítja a talajt. A kálium például azért fontos a növényeknek, mert segíti az aszálytűrő képességet, javítja a vízfelhasználást, és a nagy szárazság idején sem szárad ki a kedvenc virágunk.

Hogyan kell kijuttatni?


Most már csak az a kérdés, hogyan juttatják ki a talajra? A héjakat érdemes összetörni, apróra zúzni és annyi vizet tölteni a tetejére, hogy ellepje azokat. A néhány percnyi forrázás után le kell venni a gáztűzhelyről: állni kell hagyni egy napig a főzetet, hogy a tápanyagok megfelelően kioldódhassanak. Egyébként barnás színű lesz a folyadék, érdemes tehát egy lábast vagy fazekat kinevezni erre a célra.

Az optimális mennyiség

A felhasználható héjmennyiség háztartásonként változó, hiszen a gyűjtési idő függ attól is, hogy ki mennyi tojást használ fel az ételei készítésekor. Néhány tojás alapú étel (rántotta, tükörtojás, piskóta stb.) után máris megvan a szükséges alapanyag a kerti tápanyagnak szánt tea elkészítéséhez. Mindig ügyelni kell arra, hogy száraz legyen az alapanyag és ne kerüljön folyékony tojásból származó folyadék a teába.

A kapott végeredmény, a tojástea akkor lesz hatékony, és akkor szívja fel a talaj, vagy a cserép földje a tápanyagot, ha egyenletesen locsolják szét a növények között. Meg lehet figyelni, hogy például kerti növénynél már 4-5 tojáshéj elegendő a főzethez, a cserepeseknél ennél kevesebb is megfelelő.

A tojásfőzésből megmaradt főzővizet sem kell kiönteni, hiszen az is hasznos, csak nem olyan erős, mint a leforrázott tojáshéj.

További hasznosságok

Amennyiben valakinek nincs ideje arra, hogy kifőzze a tojáshéjakat, akkor csak morzsolja össze egy mozsárban minél apróbbraé s finomabbra és keverje össze hideg vízzel, locsolja szét a kerti földön.

Nemcsak a kerti trágyázásban, hanem a csigák elleni harcban is hasznos lehet a tojáshéj, például a durvára őrölt formája irritálja a csigák puha részét és inkább a csigaházban maradnak, így nem tudják megrágni a friss hajtásokat.

A madarak takarmányába is bele lehet keverni az apró darabokra tört héjakat: a jótékony szárnyasok segítenek elpusztítani a kártevő rovarokat a kertben. Ezért a tiszta, szárított tojáshéjakat érdemes szétszórni, vagy elhelyezhető a kerti etetőbe szánt magkeverékben is – ezzel is pótolva a szárnyasok számára elengedhetetlen kalciumot.

Kapcsolódó Cikkek