EUR: 353,06 Ft
CHF: 334,15 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Sport

Két keréken hódít a McLaren a magyar körversenyen

Már a nevéből ítélve is komoly kerékpárcsapatot hozott létre a  Bahreini Királyság két hercege, Nasszer és Halid ibn Hamad al Halifa. Idén beszállt névadó szponzorként a Forma–1-ből jól ismert McLaren a World Tour-csapatba, amely idén részt vesz a Tour de Hongrie-n.

Öt éve elég nagy feltűnést keltett, hogy a két bahreini herceg, Nasszer és Halid ibn Hamad al Halifa is részt vett az Ironman 70.3 Budapest versenyén – állítólag ötven testőr kíséretében. Már akkor rebesgették, hogy a hercegek profi kerékpáros csapat szervezésén fáradoznak, és két évvel később hivatalosan is bejelentették: Bahrain Merida Pro Cycling Team néven világhódító útjára indul a World Tour-csapat. Amely most már Bahrain McLaren néven fut.


Fotó: Team Bahrain McLaren / @modcyclingphoto⁣

Nem bíztak semmit sem a véletlenre, olyan klasszisokkal vágtak neki az első szezonnak, mint Vincenzo Nibali, Giovanni Visconti, Franco Pellizotti vagy Sonny Colbrelli, nem csoda, hogy már a profi klub első szezonjában nagy sikereket értek el, Nibali szakaszt nyert, s az összetettben harmadik lett a Giro d’Italián, ugyancsak etapsikert jegyzett, s az összetettben második lett a Vuelta a Espanán, megnyerte a Horvát Körversenyt és a Lombard Körversenyt, Colbrelli elvitte a Brabantse Pilj, Visconti pedig a Giro dell’Emilia első helyét.


2018-ban Nibali Milánó–San Remo-győzelemmel kezdte a szezont, s a Tourra összpontosított, ám az Alpe d’Huez-n egy nézővel ütközött, s a tizenharmadik szakaszon – az összetett negyedik helyéről – fel kellett adnia a küzdelmet… Ez rá is nyomta a bélyegét a Bahrain szezonjára, amelybe így is belefért egy rakás diadal, Giro- és Vuelta-szakaszgyőzelmek, összetett siker a Horvát és a Német Körversenyen, spanyol és szlovén országúti bajnoki cím, és így tovább…

Fotó: Team Bahrain McLaren / @modcyclingphoto

2020-ra átalakult a klub, névadó szponzorként beszállt a Formula–1 világából ismert McLaren, a „nagyok” közül Nibali és Pozzovio is távozott, és tizenkét új versenyző öltözött be a vörös-narancs-fekete felszerelésbe. Köztük olyan nagyágyúk, mint a britek világbajnok szupersztárja, a harmincszoros (!) Tour de France-, tizenötszörös Giro d’Italia- és háromszoros Vuelta a Espana-szakaszgyőztes Mark Cavendish, a nagy körversenyeken rendre remeklő, a Tour de France-on negyedik, a Girón harmadik helyet is jegyző spanyol Mikel Landa vagy a Liege–Bastogne–Liege győztes holland Wout Poels. Van egy régi ismerős is a csapatban: a szlovén Jan Tratnik nyerte a 2015-ös Tour de Hongrie budapesti befutóját, s elvitte a pontverseny legjobbjának járó zöld trikót is.

A Tour de Hongrie szervezői eddig tizenöt csapat érkezését jelentették be, köztük hat World Tour gárda is rajthoz áll. A szervezők nagy célt tűztek ki maguk elé: a Magyar Körverseny 2021-ben kerüljön be a Pro Series sorozatba. Ennek komoly feltételei vannak, az egyik az, hogy legalább tizennégy World Tour- vagy ProTeam besorolású együttesnek kell részt vennie az idei Tour de Hongrie-n.

A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. május 13. és 17. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 140 versenyzője áll majd rajthoz.

Kapcsolódó Cikkek