EUR: 363,12 Ft
CHF: 343,34 Ft
2020. április 01., szerda
Hugó

Külföld

Koronavírus: megfertőződött egy magyar a karanténhajón

Magyarországon egyelőre nincs koronavírussal fertőzött beteg, egy honfitársunk azonban már elkapta a kórt Japánban. A férfi azon az óceánjáró hajón dolgozott, amelyet február elején karantén alá vontak. 
Hétfőn sajtótájékoztatón nyugtatott meg mindenkit az országos tiszti főorvos, Müller Cecília, hogy hazánkban egyelőre nincs koronavírus fertőzött. A nap folyamán azonban kiderült, hogy már regisztráltak magyar megbetegedést. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára közölte a hírt: egy magyar megbetegedést regisztráltak. A japán hatóságok tájékoztatása szerint ugyanis pozitív lett az ázsiai szigetország mellett karanténba helyezett hajón dolgozó egyik magyar állampolgár koronavírustesztje. A Diamond Princess nevű luxus-óceánjárót február 5-én helyezték karanténba, amit 14 nappal később feloldottak. Az emberek többsége múlt szombatig elhagyta a hajót, de a személyzet jelentős része ott maradt, köztük három magyarral, egy zenész testvérpárral és egy felszolgálóval.

Koronavírus
MTI/EPA/CDC

Jokohama, 2020. február 14.
A jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró előtt egy mentőautó 2020. február 14-én. 
MTI/EPA/Franck Robichon

– Hármuk közül az egyik személy koronavírustesztje pozitív lett. Őt elkülönítették, két-három napon belül átszállítják egy kórházba vagy egy megfigyelőközpontba. Nem lázas, nem köhög, tünetmentes, és jól van – közölte Menczer Tamás, aki hozzátette, az érintett fertőzöttet többször is tesztelni fogják, amíg a megfigyelése tart. – Vele és a másik két magyarral egyaránt kapcsolatban vagyunk. Az ő eredményeik továbbra is negatívak, jól vannak, tünetmentesek – mondta Menczer. A külügy egyébként segíti a fertőzött beteget, tegnap például kapott egy olyan SIM-kártyát, amelyen van internet-hozzáférés. – A karantén olyan hosszú lesz nála, amennyire indokolt – tette hozzá az államtitkár. Menczer arról is beszámolt, hogy Kínában 171, az öt legfertőzöttebb kínai tartományban pedig 20 magyar tartózkodik, de valamennyien jól vannak.


Olaszországban tovább nőtt a halálos áldozatok száma
Tegnap délelőtt még három, délután már hét halálos áldozatról számoltak be az olasz lapok – írta a Ripost.  Olaszországban összesen öt tartomány érintett: Piemont, Lazio, Emilia-Romagna, Lombardia és Veneto, ebből ez utóbbi kettő nevezhető a vírusos megbetegedések gócpontjának. – Arra kérünk minden magyar állampolgárt, hogy csak akkor utazzanak ezekbe a régiókba, ha halaszthatatlan dolguk van – mondta az államtitkár hétfő délután.

 

Az itthoni magyarok tünetmentesek
A hétvégén érkeztek haza és kerültek karanténba azok a diákok, kísérőik és két buszsofőr, akik Észak-Olaszországban, Lombardia tartományban laktak az elmúlt hetekben. A középiskolások szálláshelye mindössze 13 kilométerre volt a a koronavírus miatt ma már teljesen lezárt területtől, a diákok közül többen Milánóban is jártak. – Hétfőn elkezdték őket vizsgálni, panasz- és tünetmentesek – közölte Müller Cecília tiszti főorvos.

Kapcsolódó Cikkek