EUR: 336,35 Ft
CHF: 316,69 Ft
2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Extra

Kovács Ági: Sikeres lesz a tokiói olimpia

12 éve abbahagyta, de az élsporttal kapcsolatos élményeiről máig kitörő lelkesedéssel beszél Kovács Ági. A 38 éves olimpiai bajnoknak a sikerig vezető út nem volt nyílegyenes, de az úszás szeretete minden nehézségen átsegítette. A világklasszis úszónő karrier coach lett, és a Lokálnak adott interjújában az olimpiai csapatot is igyekszik biztatni: merjenek nagyot álmodni. 

Közeleg a tokiói olimpia. Mit gondol, hogyan szerepel majd a magyar úszócsapat?


Én optimista vagyok és nagyon drukkolok nekik. A magyar úszók újra és újra bebizonyítják, hogy van keresnivalójuk a vízben. Ha kitartanak, és fejben is ott lesznek a megfelelő pillanatban, szerintem ismét mosolyt csalnak majd az arcunkra. Biztos vagyok benne, hogy sikeres lesz a 2020-as olimpia.

Minek köszönhető a sportág évtizedek óta tartó töretlen sikere?


A képlet egyszerű. Van egy nagyon komoly szakmai stáb, akik atombiztos hátteret nyújtanak az egyébként is elszánt, kitartó versenyzőknek. Itthon ráadásul remekül működik az utánpótlás, sok a fiatal tehetség, akik közül sokaknak már az anyukája is lehetnék.

Ennek a generációnak Ön hatalmas példakép. 

Ikonok mindenkinek kellenek. Az enyém például Egerszegi Krisztina volt. Én igazából mindig csak tettem a dolgom, soha nem gondoltam, hogy ezzel másokat is motiválhatok. A sikerig vezető út nekem sem volt nyílegyenes, nehézségekkel volt kikövezve, de ha szeretjük azt amit csinálunk, a holtpontokon is könnyebb átlendülni.

Mikor dőlt el, hogy az élete az úszás lesz?

A vizet már kétévesen imádtam, de az úszás hosszú évekig csak egy játék volt számomra. Tizenkét évesen volt a sorsdöntő pillanat, amikor az edzőm azt mondta, hogy tökjó, hogy elszórakozgatok a vízben, de most már el kell döntenem, hogy komolyan veszem vagy abbahagyom. Akkor döbbentem rá, hogy mit veszíthetek, valami átkattant, és két év múlva nemcsak hogy kijutottam, de meg is nyertem az ifjúsági Európa-bajnokságot.

Egy évvel később, 1996-ban pedig az olimpián szerzett bronzérmet, 2000-ben pedig arany csillogott a nyakában.

Hihetetlen volt az egész. Tizenöt évesen egy csapásra lettem ismert, ezt eleinte nagyon nehezen kezeltem. Emlékszem, hogy a villamoson ülve ismeretlenek skandálták a nevem, én meg azon gondolkodtam, hogy melyik ülés alá bújjak be. Nehéz volt így felnőni, évekbe telt, mire rájöttem, hogy az emberek csak büszkék rám és szeretnek.

Mióta felhagyott az élsporttal, karrier coachként mások útját egyengeti. 

Sportolóknak és üzletembereknek egyaránt tartok tréningeket, jó érzés kimozdítani őket a komfortzónájukból. Hiszek abban, hogy a saját „bajnokságát” kitartással bárki megnyerheti. Sokszor ugyanis saját magunkat a legnehezebb legyőzni. Emellett a Testnevelési Egyetem nemzetközi nagykövete vagyok, és van egy úszóakadémiám is, ahol ovisokat tanítunk úszni, a cél, hogy boldogan járjanak edzésre.

Van egy 8 és fél éves kisfia. Dominikot ki tanította úszni? 

Szándékosan nem én! Szerintem minden édesanya tudja, hogy a gyerekek fordítva vannak bekötve. Ha én mondom, nem csinálja, így ezt a feladatot nyugodt szívvel bíztam másra.

„Szükség van a hétköznapi hősökre”

A Femcafe immár harmadszor rendezi meg az Inspiráló Nők Estjét, azzal a céllal, hogy olyan nőket állítson reflektorfénybe, akik munkásságukkal, hivatásukkal elismerésre méltó teljesítményt nyújtottak. A jelölőbizottságnak Kovács Ági is tagja.

– Szükség van a hétköznapi hősökre, hogy mások is láthassák, kitartással és kreativitással messzire lehet érni – mondta a Lokálnak az olimpiai bajnok. A jelöltekre február 24-ig lehet a femcafe.hu oldalán szavazni. A díjakat hét kategóriában, március 5-én adják át a Várkert Bazárban.

Igazi bajnok

Kovács Ágnes olimpiai bajnok, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok, sokszoros Világkupa győztes, örökös magyar bajnok (53-szoros) úszónő. Az egyetlen magyar úszó, aki az 1997–2001 közötti időszakban az év legrangosabb világversenyeiről aranyéremmel tért haza. 13 évig volt tagja a magyar úszóválogatottnak, ez idő alatt minden nemzetközi versenyt pontszerző helyen zárt. Többször megválasztották Európa legjobb úszójának, a világ legjobb sportolói között emlegették, összesen hétszer volt az év magyar úszónője, és négyszer választották meg Magyarország legjobb női sportolójának. Három diplomája van, legutóbbi képesítését az amerikai UC Berkeley-n szerezte, mint executive coach.

Kapcsolódó Cikkek