2020. február 21., péntek
Eleonóra

Budapest XIII.kerület

Magyar találmány, magyar siker

Angyalföld

Angyalföldön rendezték a qatch első világbajnokságát, ráadásul rögtön magyar győzelemmel. De mi is ez a fura nevű új sportág?


 

Egyszerűnek látszik, pedig nem az: a teqball asztal – amely ránézésre egy domborúra ívelt pingpongasztalnak tűnik – magyar találmány, amelyet a labdajátékokat játszó sportolók technikai fejlesztésére találtak ki. Az asztalról szokatlan szögekben és sebességgel visszapattanó labda rendkívül sok feladatot ad a résztvevőknek.


A magyar csapat tagjai, Széles László, Zöldy Tamás és Pálos Gábor (b-j) a dobogón a qatch világbajnokság eredményhirdetésén (fotók: MTI)


Nem egyszerű, attól élvezetes

 


Pálos Gábor (k) és Széles László (j), valamint a portugál Joao Fonseca (b)

A találmány hamar elterjedt, és szerepet kapott a versenysportban. Sőt az erre alapozott qatch, amelyet eredetileg a kézilabdázók felkészítésére fejlesztettek ki, önálló sportággá vált. A quatch ma már a Testnevelési Egyetemen is tantárgy.

Az alapok

 

A játékban két csapat vesz részt 3-3 fővel, de úgy állnak fel, hogy a szembelévő oldalpárokon mindig két támadó és egy védő néz egymással farkasszemet. A qatch ettől gyors, dinamikus.

 

A sportág első világbajnokságát a Fáy utcai Sterbinszky Amália Kézilabdacsarnokban rendezték. A hazai pályán Pálos Gábor, Zöldy Tamás és Széles László összeállításban szereplő magyarok a döntőben 2-0-ra győzték le a szerb csapatot. A bronzérmet az oroszok szerezték meg.

 

Az asztal

 

A teqball asztalt eredetileg a futball játékosok fejlesztésére dolgozták ki. Megalkotói: Borsányi Gábor, Huszár Viktor Dénes és Gattyán György. A nagyközönségnek 2016 októberében maga Ronaldinho mutatta be.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.