EUR: 359,14 Ft
CHF: 339,67 Ft
2020. március 30., hétfő
Zalán

Külföld

Matolcsy: Igazságtalan és hibás a nyugati álláspont az uniós költségvetési vitában

Igazságtalan és ezért az EU jövője szempontjából hibás a mostani uniós költségvetési alkudozásban mutatott nyugati álláspont Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint.

A jegybank-elnök a Növekedés.hu-n megjelent írásában kifejti: igazságtalan utólag felbontani egy korábbi hallgatólagos egyezséget, miszerint Közép- és Kelet-Európa megnyitotta belső piacait, /hibásan/ lehetővé tette stratégiai ágazatainak felvásárlását a nagy nyugat-európai cégek részéről, és elviselte az aszimmetrikus piaci átmenet egyensúlyi terheit, cserébe a fejlesztési forrásokért. A mai alkudozás ennek az alkunak a megkérdőjelezése – tette hozzá.


A nyugati tőkebefektetések utáni profit ezekben az országokban nagyságrendileg meghaladta az uniós támogatásokat. A fejlett EU országok az uniós forrásokat duplán visszakapták, mert az azokból indított beruházások megrendeléseit nagymértékben a donorok cégei nyerték el – hangsúlyozta a jegybank elnöke.

Az elmúlt 15 évben a régióban – a jelentős előrelépés ellenére – nem épült ki nyugati színvonalú infrastruktúra, miközben a nyugat-európai üzleti jelenlét teljes körűvé vált – mutatott rá, hozzátéve, hogy ennyi idő alatt korábban világszínvonalú infrastruktúra épült ki Nyugat- és Dél-Európában, Japánban és az ázsiai kistigriseknél.


Matolcsy György szerint az sem “fair” az alkudozásban, hogy Nyugat-Európa sokat nyer a térség negatív profitmérlegével, de ennél is többet a több millió képzett munkavállalóval.

A nyugati álláspont hibái közé sorolja, hogy a 2030-ban várható trendek felől nézve már most világos, hogy az EU lemondott a globális gazdasági versenyben való helytállásról. Az USA és Kína több nagyságrenddel nagyobb költségvetésből célzottan fejleszti a jövő technológiáit. Matolcsy György szerint a mai viták alapján várható, hogy az EU kiesik a 4.0 ipari forradalom élvonalából.

Az MNB elnöke kifogásolja azt is, hogy a pénzről folyó viták nem érintik az EU legnagyobb pénzügyi forrását: a jegybankok világát. Véleménye szerint a 2020-as évtized drámai kihívásaira nem lehet vagy monetáris, vagy fiskális választ adni, csak a kettő együttes és célzott együttműködése lehet a megoldás.

Az igazi félreértésnek azt nevezi, hogy korunkban az alapvető erőforrások bőségére és nem szűkösségére lehet/kell építeni. Aki a pénzforradalom korában pénzbőség helyett fukar, az nem csupán a fösvénység bűnébe esik, hanem óriásit hibázik – fogalmaz.

“A jogi szaknyelv az igazságtalan elosztáson alapuló szervezetet “societas leoninának”, “oroszlántársaságnak” hívja, nem Európai Uniónak” – zárta írását Matolcsy György.

Kapcsolódó Cikkek