EUR: 358,38 Ft
CHF: 339,46 Ft
2020. április 09., csütörtök
Erhard

Életmód

Megkezdődött a húsvét előtti böjt

A katolikus hagyomány szerint húsvét mozgó ünnep, ezért minden évben máskor ünnepelik. A böjti időszak a 7. század óta hamvazószerdával kezdődik a keresztény egyházi naptárban. Az idén február 26-án vette kezdetét a húsvétot megelőző 40 napos böjt. Húshagyó kedd az idén február 25-re esett, a húsos ételek fogyasztásának utolsó napja volt. Az ezt követő hamvazószerda február 26-a pedig a nagyböjt kezdete, amely húsvét vasárnapig tart.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett – írja a Wikipedia.


A böjt értelmezése

“Érdekesség az is, hogy e hagyományban hogyan lett egyre megengedőbb a böjti fegyelem. A keresztény világban a IV. századra általánossá a negyvennapos böjt és egészen a XI. századig igen szigorú szabályok kísérték. Ezekben az időkben késő délutánig semmit sem ettek; húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak. Ma már sokkal enyhébb böjtöt ír elő az egyház. Hamvazószerdára és nagypéntekre rendel el szigorú böjtöt: a 18 és 60 év közötti híveknek csak háromszor lehet étkezniük és egyszer jóllakniuk. E két napon és nagyböjt többi péntekén kérik arra a 14 évnél idősebbeket, hogy ne fogyasszanak húst.


A szakrális világban a böjt azonban nemcsak a testi lemondásokat jelentette és jelenti, hanem lelki gyakorlatot is. Ilyenkor a rossz gondolatoktól is tartózkodást mutattak: kevesebb ártó gondolat, pletyka, füllentés, szitokszó stb. De a negyvennapos böjt a vallásos emberek számára az az időszak, mikor az elcsendesedés, tisztulás folyamataiban közelednek Isten felé is.” – írja a Magyar Kurir.

Ferenc pápa nagyböjti üzenete

„Böjtölésünk során legyünk alázatosak, ne várjunk elismerő szavakat, pillantásokat, így húsvét vasárnapján mi is újjászülethetünk Jézus feltámadásának titkában.”

Ferenc pápa minderre így hív meg minket 2020-as nagyböjti üzenetében:

„Az idei év nagyböjtjében azt szeretném üzenni minden kereszténynek, amit a Christus vivit kezdetű apostoli buzdításban a fiataloknak már megírtam: „Tekints a megfeszített Krisztus kitárt kezeire, hagyd magad mindig újra megváltani. És amikor közeledsz, hogy megvalld bűneidet, higgy szilárdan az irgalmasságban, ami megszabadít téged a bűntől. Szemléld Krisztus vérét, amelyet nagy szeretetében kiontott és hagyd magad megtisztítani általa. Így mindig újjászülethetsz” (CV 123). Jézus halála és feltámadása nem egy múltbeli történés: a Szentlélek erejében a húsvéti esemény mindig aktuális és lehetővé teszi, hogy Krisztus testét szemléljük és megérintsük a sok szenvedő emberben.” – írta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Sajtószolgálatára hivatkozva a Magyar Nemzet.

Kapcsolódó Cikkek