EUR: 353,32 Ft
CHF: 332,01 Ft
2020. július 06., hétfő
Csaba

Külföld

Merkel elismeri a magyar gazdaságpolitikát

Mára Angela Merkel német kancellár is elismeri a magyar kormány gazdaságpolitikáját, megcáfolva ezzel egy régi ellenzéki mítoszt, miszerint Magyarország nem megfelelő módon használja fel az uniós forrásokat – állapította meg a XXI. Század Intézet.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinbe utazott, ahol Angela Merkel német kancellárral tárgyalt. A megbeszélés előtti sajtótájékoztatón Merkel a magyar gazdaságpolitikát méltatta. A kancellár tavaly augusztusban arról beszélt Sopronban, hogy Magyarország jól használja fel az uniós forrásokat, most pedig pozitívnak nevezte a magyar gazdaság fejlődését.


MTI/Szigetváry Zsolt

A XXI. Század Intézet elemzésében emlékeztet, hogy a 2010-es kormányváltás óta az ellenzéki oldalon rendszeresen elhangzanak olyan állítások, amelyek szerint a kormány gazdaságpolitikája elhibázott, az uniós forrásokat pedig vagy látványberuházásokra költik, vagy ellopják.

„A tények egyértelműen cáfolják az ellenzék azon állításait, miszerint a kormány gazdaságpolitikája, illetve az uniós források hatékony felhasználása ne váltaná be a hozzájuk fűzött reményeket” – írják.


Felidézik, hogy a 2010-es kormányváltást követően a kormány egyik első lépése volt az uniós források hibás szétosztási rendszerének átalakítása, valamint megszüntették a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, és az ezzel foglalkozó intézményrendszert is átszervezték. A 2014–2020-as uniós pénzek szétosztásánál pedig már azt a célt tűzte ki a kormány, hogy ezeknek a forrásoknak nagyjából a 60 százalékát közvetlen gazdaságfejlesztésre fordítsák.

„Az elmúlt években a magyar gazdaság növekedési pályára állt, az államadósság GDP-hez viszonyított szintje a 2010-es közel 80 százalékról 70 százalék alá süllyedt, a fogyasztás folyamatosan nő, a munkanélküliség a rendszerváltás óta nem látott alacsony szinten van” – írják.

Az elemzés kitér arra is, hogy Poul Thomsen, az IMF igazgatója sikersztoriként értékelte a magyar felzárkózást, ami szerinte leginkább Japán és Dél-Korea hatvanas-hetvenes évekbeli átmenetére hasonlít.

2010 előtt rossz volt a gazdaság

Az elemzés szerint 2010 előtt, a Gyurcsány- és Bajnai-kormány időszakában az uniós források ellenére is elképesztő mértékben romlott a magyar gazdaság teljesítménye. 2007-re gyakorlatilag megállt a GDP-növekedés, a 2008-as világválság leginkább Magyarországot érintette, 2009-ben pedig közel 7 százalékponttal esett vissza a gazdaság teljesítménye. „A rossz gazdasági teljesítményt is csak a kiugróan magas eladósodottsággal, államháztartási hiánnyal tudta fenntartani a Gyurcsány-kormány. Az elviekben 3 százalék alatt tartandó államháztartási hiány 2006-ban például 9,3 százalék volt.”

Kapcsolódó Cikkek