2020. április 08., szerda
Dénes

Életmód

Nemsokára összeáll a speciális artistaosztály

Amint Kína egészségügyileg kockázatmentes ország lesz, megkezdheti a munkát a magyar artistaosztály Pekingben – jelentette be Kovács Gábor Dénes képzési igazgató annak apropójából, hogy nemsokára elindul a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ programja, amelyben állami ösztöndíjjal, magyar artistaképző osztály indul Pekingben.

A Baross Imre Artistaképző növendékei már készülnek a speciális osztályba való bekerülésre  (Fotó: Máté Krisztián)

– Amennyiben szeptemberben még kockázatos lesz Kínába utazni, Magyarországon indítjuk el a kiemelt artistaképzést – szögezte le a képzési igazgató a Maciva gyakorlóbázisán tartott sajtótájékoztatón, és elmondta, hogy március 16-ig a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ folyamatosan várja azoknak a 13-15 éves diákoknak a jelentkezését, akik szívesen tanulnának szeptembertől egy 14 fős osztály tagjaként a világ egyik legjobb artistaiskolájában. Ehhez egy többfordulós kiválasztási folyamaton vesznek részt. A tanév díja ötmillió forint, melynek 90 százalékát az állam állja, a fennmaradt 10 százalék, azaz 500 ezer forint, önköltséges. – A felkészülés elkezdődött, de a kiválasztás még tart. A diákokat két közismereti tanár is elkíséri, hogy azokon a napokon, amikor a gyakorlati képzés szünetel, a közismereti tárgyakból készüljenek fel.


Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár hozzátette, hogy két 18 év feletti artistanövendéknek is lehetőséget biztosítanak a programban, ők a már meglévő artistaszámukat tökéletesíthetik. – Két fontos stratégiai megállapodást is kötöttünk – hívta fel a figyelmet az államtitkár. – Az egyiket a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesülettel, a másikat a Kodolányi János Egyetem vezetésével. Az elsőnek a célja az, hogy összekapcsoljuk a sport- és cirkuszművészeti utánpótlást közös mesterkurzusokkal, bemutatóórákkal, beavató előadásokkal, fejlesztőprogramokkal annak érdekében, hogy átjárható legyen a két műfaj. A Kodolányi János Egyetem e-learning oktatási módszere pedig abban segíti majd a cirkuszművész fiatalok életét, hogy akár a pekingi osztály, akár bármelyik utazó cirkuszban fellépő fiatal művész be tudjon csatlakozni az iskolájában a tanórákra.

Kapcsolódó Cikkek

  • Formák gipszből

    Formák gipszből

    A gipsz nagyon ősi anyag: az ókortól kezdve napjainkig felhasználják építkezésekhez, belső falmegerősítéshez, tömítőanyagként, illetve a kézművestechnikában.

  • Erre is jó a fekete áfonya

    Erre is jó a fekete áfonya

    Ki ne szeretné csipegetni a bogyós növényeket az erdőben járkálva? Savanykás ízük csillapítja a szomjat.