EUR: 352,78 Ft
CHF: 331,47 Ft
2020. július 06., hétfő
Csaba

Külföld

Orbán az uniós büdzséről is tárgyalt Merkellel

Biztosan találnak olyan megállapodási lehetőséget az Európai Unió következő, többéves költségvetése ügyében, amely mindenkinek jó lesz, de ehhez még idő kell – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, ahol Angela Merkel német kancellárral találkozott.A tárgyalás előtt Orbán Viktor a sajtónak nyilatkozva közölte, hogy a következő uniós büdzsé is téma lesz az Angela Merkellel folytatandó tárgyaláson.

– Bár a magyar és a német nézőpont más, vannak olyan európai vezetők, akik nem először dolgoznak uniós költségvetésen, és biztosan találnak megállapodási lehetőséget – fogalmazott, hozzátéve, hogy beszélni fognak kétoldalú kérdésekről, de ezeknek európai dimenziójuk is van.


A magyar kormányfő szerint Angela Merkel ragaszkodik ahhoz, hogy a márciusi EU-csúcson megvitassák az európai versenyképesség és iparpolitika kérdéseit. Ez pedig egy lényeges találkozó lesz, hiszen a legfontosabb kérdés ma az, hogy miként nyerheti vissza versenyképességét Európa.

Orbán Viktor emlékeztetett: 2018. júliusi találkozójuk alkalmával a kancellár egy pozitív agendára tett javaslatot, amely az innovációs, digitalizációs, hadiipari és kutatás-fejlesztési együttműködést tartalmazta.


– Most ennek az eredményeit is áttekintik – mondta.

Orbán ismertette, hogy az elmúlt években csúcsot döntött a magyar–német kereskedelmi forgalom, amelynek értéke 2019-ben az 55 milliárd eurót (18,5 milliárd forint) is meghaladhatja.

A miniszterelnök a megbeszélés további témájaként említette az EU bővítését. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország szószólója a bővítésnek. A csúcstalálkozó lapzártánk után ért véget.

Merkel: Közös úton jár a két ország

Közös úton jár Németország és Magyarország, gazdaságuk nagyon szorosan összekapcsolódott – mondta Angela Merkel német kancellár. Kiemelte: a magyar gazdaság fejlődése nagyon-nagyon pozitív, ami az EU-nak is tulajdonítható. – Magyarország okos beruházások és gazdaságpolitika révén igen nehéz helyzetből indulva eljutott oda, hogy már nem a munkanélküliséggel kell küszködnie, hanem szakképzett munkaerőt kell találni a betöltendő állásokra – közölte Angela Merkel.

Kapcsolódó Cikkek