2020. április 01., szerda
Hugó

Belföld

Orbán: Liberalizmus helyett kereszténydemokráciát!

A liberális demokráciának vége, mivel a liberális kormányok elvi alapja a liberális demokrácia volt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Rómában. Szerinte ezért valami új kell: liberalizmus helyett kereszténydemokrácia.

A kormányfő az Edmund Burke Alapítvány Nemzeti konzervativizmus című konferenciáján tartott beszédében kijelentette, hogy a gazdasági siker az egyetlen módja annak, hogy a nemzeti konzervatív, illetve kereszténydemokrata vezetők túléljenek. Ismertetése szerint Magyarországon a gazdaság évi 4-5 százalékkal bővül, a munkanélküliségi ráta 3 százalékra mérséklődött, és az államadósság is csökken.


– A magyar konzervatív vezetés abban különbözik sok más európai társától, hogy egyrészt a magyarországi kormánypártokon nincs olyan nyomás, hogy alkossanak koalíciót más pártokkal, ugyanis többségük van a parlamentben – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy nagyobb a médiaegyensúly is Magyarországon, ezért ő az a szerencsés az európai konzervatív politikusok között, aki azt mondhatja, amit gondol.

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy a liberális kormányok kétszer is kudarcot vallottak egy évtizeden belül. Először 2008-ban, amikor nem tudták kezelni a gazdasági válságot, majd 2015-ben, a migrációs válságkor, amikor kudarcot vallottak az állampolgáraik és az országhatáraik megvédésében.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

– A liberális demokráciának ebben az értelemben vége, mivel a liberális kormányok elvi alapja a liberális demokrácia volt – mondta, hangsúlyozva, hogy valami új kell, liberalizmus helyett kereszténydemokrácia.

A migrációról szólva elmondta, hogy Magyarországon egyetlen muszlim migráns sincs, ezzel teljesen különbözik a nyugat-európai országoktól, ahol a muszlim közösség aránya nő, a keresztény közösség pedig csökken.

– Én nem akarom megmondani Európának, hogy milyen társadalmi összetétele legyen, de ők se mondják meg Magyarországnak, hogy hogyan közelítsen ehhez a kérdéshez – zárta mondandóját.

Kétnapos diplomáciai nagyüzem

Hétfő, Brüsszel 

9 óra 30 perc

Találkozó Charles Michellel, az EiT elnökével Forrás: Facebook

 

12 óra, 30 perc

Találkozó Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével  Forrás: Facebook

 

Hétfő, Róma

16 óra

Találkozó Giuseppe Conte miniszterelnökkel Fotó: MTI

 

17 óra 30 perc

Találkozó Giorgia Melonival
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Kedd, Róma

15 óra 36 perc

Találkozó Silvio Berlusconival Forrás: Facebook

 

21 óra 5 perc

Találkozó Matteo Salvinivel  Forrás: Facebook

 

 

Szabad Györgyre emlékezett

Szabad Györgyre, a rendszerváltozás utáni első szabadon választott Országgyűlés elnökére emlékeztek szerda reggel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben. A megemlékezésen Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke megkoszorúzta a Széchenyi-díjas történész, akadémikus síremlékét. 

Budapest, 2020. február 5.
Orbán Viktor miniszterelnök (balra) és Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke a rendszerváltozás utáni első szabadon választott Országgyűlés elnöke, Szabad György Széchenyi-díjas történész, akadémikus síremlékénél tartott megemlékezésen a Fiumei úti sírkertben 2020. február 5-én.
MTI/Koszticsák Szilárd


MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó Cikkek

 • Itt kérhetünk segítséget a járvány idején

  Itt kérhetünk segítséget a járvány idején

  A Lokál összegyűjtötte, hogy a 23 budapesti kerületben hol kérhetünk segítséget. Fontos ugyanakkor, hogy összefogjunk, így aki teheti, maga is segítse a környezetében élő idős hozzátartozóit, ismerőseit vagy akár a szomszédját, például azzal, hogy bevásárol.

 • Mától változik a BKK-járatok menetrendje

  Mától változik a BKK-járatok menetrendje

  Április-1-én szerdán, új érvényes menetrendet léptet életebe a Budapesti Közlekedési Központ(BKK), mivel a járvány elleni intézkedések hatására 80-90 százalékkal visszaesett az utasforgalom. Alapvetően a szombati menetrend lesz érvényben, azonban csúcsidőben és a nagyobb forgalmat lebonyolító vonalakon, a forgalomhoz mérten sűrű járatindulásra lehet számítani.

 • Vigyázzunk egymásra!

  Vigyázzunk egymásra!

  Az országos tiszti főorvos, Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy a kialakult helyzetben nagyon fontos odafigyelni a gyerekek lelki egészségére is és nagyon fontos, hogy vigyázzunk egymásra.