2020. február 21., péntek
Eleonóra

Belföld

Orbán: Növekedhet a migrációs nyomás

Röszkén járt tegnap Orbán Viktor, aki Peter Pellegrini szlovák kormányfővel tekintette meg a határkerítést. A magyar miniszterelnök szerint növekedni fog a migrációs nyomás.

Arra kell számítani, hogy egyre növekedni fog a migrációs nyomás a déli határon, egyre többen és egyre szervezettebben érkeznek, ahogy javul az időjárás – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Röszkén, ahol Peter Pellegrini szlovák kormányfővel megtekintette a határkerítést.


– Itt nemcsak a magyar, hanem a szlovák határt is védik. Ez nehéz munka, amit nehezen tudnánk elvégezni segítség és a szövetségesek nélkül – fogalmazott a magyar kormányfő, megköszönve Szlovákia támogatását. Úgy értékelte, amit a nemzetközi sajtó képeiből látni, nem fedi a valóságot, 95 százalékban katonakorú férfiak érkeznek. Hozzátette: Európában tilos ezt mondani, de ez egy megszervezett invázió.

Orbán Viktor közölte, hogy azért hívta ide szlovák kollégáját, mert az utóbbi időben megváltozott a helyzet, radikálisan megnőtt a tiltott határátlépések száma, idén több mint ötezer ilyen eset történt, és szervezett csoportok is érkeztek, nemcsak egyedi akciók voltak.


– Most százezer migráns szeretne bejutni Európába, ők a balkáni útvonalon vannak, és ha hagynák, bejutnának Magyarországra és Szlovákiába – mondta, hozzátéve: a határ nincs lezárva, ha valaki be akar lépni Magyarország területére, „bekopogtat”, elmondja, mit szeretne, jegyzőkönyvet vesznek fel, lefolytatnak egy eljárást.

A miniszterelnök leszögezte: aki illegálisan lép be, azt a rendőrök elfogják.

Valentin-napi migránsmenet

Közben újabb támadást indíthatnak Szerbia és Magyarország határátkelői ellen az észak-balkáni országokban tartózkodó migránsok pénteken – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség. Az interneten „Valentin-napi menetként” meghirdetett esemény hangadói napok óta hangzatos üzenetekkel tüzelik a migránsokat a közösségi médiában. Február 6-án egy migránskaraván már érkezett a tompai átkelőhöz, követelve a határok megnyitását.


MTI/Szigetváry Zsolt


MTI/Szigetváry Zsolt


MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó Cikkek