2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Életmód

Óvatosan az erdei gombákkal!

A gomba ősidők óta fontos élelmiszere az embereknek. Tavasztól őszig sűrűn nőttek az erdőkön és a mezőkön a kalapos élelmi alapanyagok. Ez napjainkban is így van.

Rövidesen érkezik a tavasz, sokan kirándulnak az erdőbe. Hamarosan előbújnak a gombák is, azonban pár dologra nagyon oda kell figyelni, ha valaki úgy dönt, szed ezekből a növényekből, nagyon fontos tudni, melyik a mérgező és melyik nem, Elég ugyanis, ha egy rossz kerül a jók közé, máris az egész “zsákmány” mehet a kukába!


Fontos, hogy néhány gombát már a külsejéről felismerni.  Ilyen a piros pettyes légyölő galóca, vagy a sápadt színűgyilkos galóca, a bocskoros erdei párducgalóca. Elfogyasztásuk szervi károsodással járhat. Az otthoni kertben növő, sárgás színű kerti susulyka ha gyermek, vagy a kicsi tipegő unoka kezébe kerül, aki megrágja, könnyen mérgezést, illetve nagyon sokáig tartós hasmenést kaphat.

Néhány nagyon fontos betartandó szabály!

– Ha gombát szednek, vigyék el hivatásos gombaszakértőhöz vizsgálatra!

– A gombák szárát ne vágják el késsel, ne törjék le, hanem az egész gombát emeljék ki, így láthatóvá válik az esetleg addig az avarban megbújó bocskor is.

– A mérgező gombák felismerése vagy „méregtelenítése” terén ne bízzanak a különféle népi praktikákban, hiedelmekben, mint például a forrázásban.

– A gombamérgezésekkel kapcsolatban összességében elmondható, hogy a gomba fogyasztása és a tünetek megjelenése között eltelt idő utal a mérgezés veszélyességi fokára. A mérgezés tehát kellő odafigyeléssel és körültekintéssel elkerülhető – ismerteti a Házipatika.com.

Kapcsolódó Cikkek