2020. február 21., péntek
Eleonóra

Életmód

Pihenjen, amennyit tud!

Sokan vannak, akik reggelre fáradtan ébrednek, pedig amikor aludni tértek, minden rendben volt. Kellemetlen érzést okozhat a kialvatlanság.

Aki nem tud aludni, annak azt ajánlják, hogy próbáljon – a napi rutinjához képest – egy órával korábban nyugovóra térni. Ezen időszak alatt termelődnek a másnapi működéshez szükséges fontos kémiai anyagok a szervezetben. Az alvás megnyugtatja az idegeket, energiával tölti fel a testet.


A folyadékbevitel

Sokszor felhívják a figyelmet az ivásra. A szervezet „átmosásához” szükség van több liter folyadékra naponta. Vannak, akik vitatkoznak ezzel az állítással– főként a fogyókúrázók” -, hogy a vízmegvonás javít a súlyarányokon. Ez azonban téves felfogás, hiszen a szervezetnek – a kiszáradás megelőzése érdekében – szüksége van folyadékra. Az emberi test tömegének több mint fele víz, felnőtt férfiaknál 60, nőknél – a nagyobb testzsír-arány miatt – 50, míg a csecsemőknél 70%. Ennek 34%-a sejten kívüli, 66%-a sejten belüli víz. A sejten kívüli víztér egy része az érpályán belül, másik része az érpályán kívül helyezkedik el. A felnőtt ember sejtjei megközelítően 28 liter folyadékot tartalmaznak.


Étkezés meghatározott időpontban

Hogy a szervezetet rendszerességre szoktassák, érdemes ugyanabban az időben étkezni. Egyenletessé válik az energiafelhasználás.

A főétkezések közé érdemes tízórait, vagy uzsonnát beiktatni – kinek-kinek energia szükséglete szerint: zöldséget, néhány falat gyümölcsöt vagy salátát, illetve kímélő szendvicset.

Mozgáshiány ellenszere a séta

A rendszeres mozgás beiktatása nagyon fontos, hogy megőrizzék a test fizikai és lelki egyensúlyát. Ha valaki irodában dolgozik, számítógép mellett ül, szükséges, hogy időnként felálljon, hogy jobb legyen a vérkeringés. Fontos az is, hogy rendszeresen fussanak, kerékpározzanak az emberek. Télen ezt nehezebb megoldani, ezért ajnlják azt, hogy szerezzenek be otthonra valamilyen nyújtópadot vagy szobakerékpárt. Amikor megjön a jó idő, akkor lehet rendszeresen futni és kerékpározni is. Hideg időben is fel lehet öltözni a sétához – ahhoz csupán elhatározás szükséges. Mindezen változtatások együttesen javítják a vérkeringést – adta hírül a gyogyhir.hu

Kapcsolódó Cikkek