EUR: 337,10 Ft
CHF: 317,57 Ft
2020. február 21., péntek
Eleonóra

Budapest VI.kerület

Rollereznél? Engedély kell!

Terézváros

Terézváros, mintha nem örülne a turistáknak. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.


A múlt tavasszal Belváros önkormányzata rendelettel reagált arra a káoszra, amit Budapest szívében a segway-jel és hasonló eszközökkel közlekedők okoznak. Január végén Terézváros önkormányzata rendeletben jelezte, hogy elege van az elektromos rollereket használókból.

Lábbal hajtva rendben van, elektromos motorral útban van? (fotó: Lokál archív)

A két megoldás azonban merőben eltér egymástól. Míg az V. kerület az olyan helyeken tiltja az eszközök használatát, ahol gyalogos közlekedés folyik, addig a rollerek terézvárosi közlekedése egészében szabályozott. Az önkormányzat közleménye szerint az elektromos rollerek gyakran hevernek a közlekedést akadályozva a járda közepén, úttesten, a házak bejáratánál. A rollerezők, vagy a járdán kerülgetik a gyalogosokat – ami a Belügyminisztérium szerint szabálytalan – vagy saját magukat is veszélyeztetik az úttesten, az autók között. A VI. kerületben a rendkívül szűk utcák miatt, a biztonságos rollerezés feltételei nem adottak. A közlemény azt is elmondja, hogy elektromos rollert ma Budapesten elsősorban nem a városban élők veszik igénybe az autókat kiváltva, hanem a turisták használják a közösségi közlekedés és a gyaloglás helyett.


Az önkormányzat döntése szerint ezért február 1-jétől az elektromos rollerek használata a kerületben közterület-használati engedélyhez kötött.

 

Miért nem jó, ha környezetbarát?

Az e-rollereket mindenütt a világon a hagyományos közúti közlekedés környezetbarát alternatívájaként tartják számon. Közúti használatukat a nyugat-európai országok többségében engedélyezik és szabályozzák. Tiltásukra kevés helyen van példa, ilyen Hollandia, ahol egy korábbi baleset miatt tiltott.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.