EUR: 359,14 Ft
CHF: 339,67 Ft
2020. március 30., hétfő
Zalán

Életmód

Segítség, babapara!

Melyik szülő ne ismerné az érzést, amikor újszülöttjét hazaviszi a kórházból és hirtelen rászakad a valóság: ez az apró, kiszolgáltatott kis emberpalánta innentől az ő gondjaira van bízva. Főleg az első gyereknél hajlamosak a szülők ilyenkor bepánikolni, kétségbeesetten lesik kisbabájuk szuszogását, tehetetlenül sírnak a babával vagy éppen naponta tízszer tárcsázzák a gyerekorvost. Nekik szeretnénk most segítséget nyújtani néhány rutinos édesanya „babaparájával” és tanácsaival. És ami a legfontosabb, nem szabad elfelejteni, hogy nem vagyunk egyedül a félelmeinkkel!

Bogi: Madártoll az orrára


„A 10/10 és apgarral született makkegészséges gyereket éjszakánként felváltva figyeltük, hogy lélegzik-e. Madártollat tettünk az orrára és néztük, hogy mozog-e. Ma már csak nevetünk rajta, de akkor teljesen meg voltunk rémülve mindentől.”

Profimedia

Éva: Pulzust számoltam


„Orvosi végzettségem van, és természetesen minden tünetet felfedeztem a gyereken. Számoltam a pulzusát, hogy rendben működik-e. Egy idő múlva a férjem közölte velem, hogy nem vagyok normális, teljesen egészséges a gyerek, ne pánikoljak.”

Noémi: Vak vezet világtalant

„Fürdetés! Eleve hogy is kell fogni a kis csúszós testű, visító békát, hogy túlélje a procedúrat, gőzöd sincs. Apukának pláne. Amúgy is miért visít? Fázik? Hideg a víz? Meleg? A nővérke, a csecsemős, a doki és a szobatársak tudnak, de most csak hárman vagytok, úgyhogy vak vezet világtalant.”

Betti: Féltem, hogy nem lesz tejem

„Öt gyermek anyukája vagyok, mindegyik szülésem után az volt a félelmem, hogy nem lesz elég tejem. Az első gyermekemet csak 4 hónapig tudtam szoptatni. Ott több hibát is elkövettem, és nem tettem jól mellre. Később a többi gyereknél elhatároztam, hogy igen is sokáig fogok szoptatni, mindent elkövettem a cél érdekében, és sikerült. Sokat olvastam arról, hogyan lehet szaporítani a tej mennyiségét. Amit tanácsolni tudok, még a kórházban kérj segítséget, hogy kell jól mellre tenni a babát, igyál nagyon sokat, és szoptass gyakran!”

Kíra: Elég jó anya vagy!

„Az első babám születése után teljesen magam alá kerültem. Haragudtam a világra, hogy nekem ezt nem mondta senki előre! Fáradt voltam, kiábrándult és aggódtam, jól csinálom-e. Szép lassan bezárkóztam, és egyre rosszabbul éreztem magam. Aztán egy barátnőm megrázott és annyit mondott: a babádnak te elég jó anya vagy! Ez helyretett, pszichológushoz fordultam, és a második babánál már nem jöttek elő a félelmeim.”

Kapcsolódó Cikkek