EUR: 359,07 Ft
CHF: 339,92 Ft
2020. április 08., szerda
Dénes

Életmód

Segítség, iskolás lesz a gyerek!

Sokat dilemmáznak a szülők, hogy vajon mitől jó egy iskola? Milyen szempontokat érdemes mérlegelni a választásnál?  

Az általános iskolák között ma már nagy a választék, és egyre erősebb a szülői tudatosság is. Akár állami, akár egyházi, akár magániskolába visszük a gyereket, jelentős eltérések vannak az intézmények között a pedagógiai módszertanban is.MTI Fotó: Balázs Attila

Mi a jó a gyereknek?

Megéri komoly szűrést végezni,  és annak alapján azt figyelembe venni, hogy mi való a gyereknek, a család életvitelének, nem pedig olyan iskolát választani, ami éppen a legtrendibb, leginkább felkapott. A legfontosabb szempont a gyerek személyisége. Gondoljuk végig, hogy fontos-e számára egy felnőtt határozottabb jelenléte, vagy  önállóan is jól boldogul egy nagyobb gyerekközösségben. Lényeges az elsős tanító személyisége, és az, hogy az együtt dolgozó pedagógusok pedagógiai elvei hasonlóak legyenek, hasonlóan reagáljanak a helyzetekre. Rengeteg múlik a pedagógus elhivatottságán, kreativitásán.


Logisztika

Az, hogy mennyire van közel az iskola, szintén egy fontos szempont, hiszen a gyerek 4 vagy 8, esetleg 12 évet is ott tölt majd, és később remélhetőleg egyedül is tud közlekedni. Sok mindent az iskolán kívül is meg tudunk adni, a hiányzó szakkörökre tanítás után is el lehet vinni a gyereket.

Szemlélet

Attól, hogy alternatív valami, nem biztos például, hogy az osztályok kis létszámúak, de hibás az a vélekedés is, hogy egy harmincfős osztályban csak rossz lehet a gyereknek. A legfontosabb felmérni azt, hogy a gyerekünk kisebb vagy nagyobb közösségben képes-e feloldódni? A virtuális teret néhány helyen tudatosan használják oktatásra, máshol pedig már reggel elveszik a telefont, hogy legalább a tanítási idő alatt kiszakadjon az osztály az online térből. A szülőnek kell itt is mérlegelnie azt, hogy a család számára melyik a legjobb megoldás. Van, aki kifejezetten jónak találja, ha egy iskola „halad a korral”,  mások a végsőkig küzdenek az ellen, ezért kifejezetten olyan okoseszköz-mentes iskolát keresnek.

Kapcsolódó Cikkek

  • Formák gipszből

    Formák gipszből

    A gipsz nagyon ősi anyag: az ókortól kezdve napjainkig felhasználják építkezésekhez, belső falmegerősítéshez, tömítőanyagként, illetve a kézművestechnikában.

  • Erre is jó a fekete áfonya

    Erre is jó a fekete áfonya

    Ki ne szeretné csipegetni a bogyós növényeket az erdőben járkálva? Savanykás ízük csillapítja a szomjat.