EUR: 353,60 Ft
CHF: 332,45 Ft
2020. július 06., hétfő
Csaba

Belföld

Sosem állt még ennyire jól félidőben a Fidesz

Tíz év kormányzás alatt nem kopott, hanem egyértelműen bővült a párt politikai mozgástere és a mögötte álló szavazóbázis. Az aktív szavazók kétharmada – 68 százaléka – legalább egy alkalommal voksolt a Fideszre az elmúlt 10 évben. Félidőben még sosem állt ennyire jól a nagyobbik kormánypárt – derült ki a Századvég legfrissebb elemzéséből.

A tíz éve kormányzó Fidesz a 2018–2022-es ciklus felénél népszerűbb, mint az előző két kormányidőszak közepén. A négyéves kormányzati ciklus félideje általában a legnehezebb időszak a regnáló kormányok számára. A jelenség magyarázata abban keresendő, hogy ekkor már nem érvényesül a választási sikereket követő, szavazói eufória, és a közben felmerülő közéleti konfliktusok megnyirbálhatják a kormányzó erők népszerűségét – írta a Ripost.


A Századvég friss elemzése szerint azonban, e tendencia ellenére, a Fidesz–KDNP támogatottsága erősebbé vált az egyes kormányciklusok félidején. A politikailag aktív választók körében a három releváns politikai ciklus azonos időszakait összevetve a jelenlegi ciklusban a legmagasabb a kormánypártok támogatottsága: míg 2012 januárjában az aktív (választáson részt venni szándékozó) szavazók 30 és 2016 szóban forgó időszakában a 40 százaléka, addig idén januárban a 48 százalékuk támogatta a Fidesz–KDNP-szövetséget.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A felmérés eredményei elválaszthatatlanok attól a ténytől, hogy a kormánypártok által eszközölt gazdasági intézkedések – a választók megítélése szerint is – a 2010 utáni évtizedben fokozatosan meghozták eredményeiket, illetve a Fidesz–KDNP meghatározó közéleti kérdésekben olyan álláspontot képvisel, amellyel kivívta a szavazópolgárok jelentős részének bizalmát.


Tíz év kormányzás alatt nem kopott, hanem lényegében bővült a párt politikai mozgástere és a mögötte álló szavazóbázis. Ez a tény abban is tetten érhető, hogy az aktív szavazók kétharmada (68 százaléka) legalább egy alkalommal voksolt a Fideszre az elmúlt 10 évben. Így e választók, megfelelő politikával, 2022-ben is megszólíthatók lehetnek.

Kapcsolódó Cikkek