2020. február 21., péntek
Eleonóra

Életmód

Sótlanul vagy sósan a jó?

Nem tudni pontosan, hogy mikor került be az ételekbe az első só, az mindenesetre már tisztázódott – a régészeti kutatásoknak köszönhetően -, hogy az ősember nemigen foglalkozott azzal, hogy így ízesítse zsákmányát.

Amikor növényeket kezdtek termelni az emberek, akkor már másfajta ízeket is megkívántak. A kémiában sóknak nevezik azokat az anyagokat, amelyek pozitív töltésű kationokból és negatív  anionokból állnak. Fontos alkotórész, és az emberi szervezetnek szüksége van a normális működéshez.


Az étkezési sók fajtái

A „klasszikus” só alatt a konyhasót értik, ami nátrium-klorid: az emberek nátriumbevitele ma meghaladja a 7 grammot-ot, ami az ajánlások négyszerese!


Sokféle híradás kering arról, hogy a túlzott sófogyasztás árt az egészségnek. Minden bizonnyal nem alaptanul írják le ezeket az adatokat. Azonban arról kevesebbet beszélnek, hány fajta sót lehet kapni az üzletekben, és melyik hasznos, melyiket érdemes fogyasztani.

Konyhasó és jódozott só

A közönséges konyhasó a legjobban elterjedt Európában. Ebből kevés is elegendő az ételekbe. Szinte minden élelmiszerüzletben lehet kapni belőle.

A konyhasó nátrium- vagy kálium-jodiddal dúsított változatát elsősorban a jódhiányos betegségek kivédésére állítottak elő. De mivel számos embernél allergiás reakciókat válthat ki a jód, ezért mindenképpen kérjék ki szakemberek véleményét, mielőtt amellett döntenének, hogy ezt fogyasztják.

Étkezési sók a tengerekből és a hegyekből

Azokon a területeken, ahol visszahúzódnak a tengerek, természetes formában marad meg a só, megszárítják, illetve megtisztítják.

A parajdi sót Erdélyben bányásszák. Azt tartják róla, hogy az egyik legjobb minőségű sófajta. Egyre több helyen kapható Magyarországon. Néhány éve került be az árházak polcaira a Himalája só, kézzel készül és mentes a szennyeződésektől – mutatott rá a házipatika.com.

Kapcsolódó Cikkek