EUR: 357,28 Ft
CHF: 338,18 Ft
2020. április 08., szerda
Dénes

Belföld

Szétesés szélén az MSZP és a Jobbik

Egyre nagyobb a káosz az MSZP és a Jobbik soraiban, hiszen az elmúlt héten több meghatározó politikus is otthagyta a pártokat. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Lokálnak elmondta, hogy sikeres Gyurcsány Ferenc taktikája, hiszen sorra esnek szét azok az ellenzéki pártok, amelyekre már nincs szüksége.

Botka László szegedi polgármester és Szanyi Tibor korábbi alelnök után a múlt héten két fővárosi kerületvezető, az óbudai Kiss László és a pestszentlőrinci Szaniszló Sándor is elhagyta az MSZP-t. Utóbbiak Gyurcsány pártjába igazoltak. Korábban több újpesti szocialista is belépett a DK-ba.


A szocialista polgármesterek távozásával az ellenzéki pártok közül Gyurcsány Ferencének lett a legnagyobb frakciója a Fővárosi Közgyűlésben. Az átigazolások előtt hét MSZP-s és négy DK-s ült a 33 fős testületben, ez az arány most 5-6-ra módosult Gyurcsányék javára.

– Gyurcsány Ferenc áll az MSZP szétesése mögött, az elmúlt hónapokban sorra léptek át a DK-ba korábban országos és helyi szinten meghatározó szocialista politikusok. Az óbudai és pestszentlőrinci szocialista polgármesterek távozása igen érzékenyen érinti az MSZP-t, illetve Karácsony Gergelyt, hiszen a DK ezután már olyan erőt képvisel a közgyűlésben, amely nélkül az ellenzék, illetve a főpolgármester nem tud semmit keresztülvinni – mondta a Lokálnak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője


Bajban az egykori radikális párt

A helyzet a Jobbikban sem rózsás. Több hangfelvétel is előkerült, amely a párt tisztújító kongresszusán készülhetett. Ezeken a frissen választott elnök, Jakab Péter puccsról és hátba szúrásról értekezik, ráadásul Bencsik János parlamenti képviselő a Jobbikból való távozás mellett döntött. Indoklása szerint a párt tisztújító kongresszusán Jakab Péter és Gyöngyösi Márton politikai bosszúhadjáratot hirdetett azon jobbikos vezetők és munkatársak ellen, akik nem az ő csapatukat erősítették.

– Elfogadhatatlannak tartom azt a politikai irányvonalat, amely a Jobbikot egy önálló arcél nélküli, jobboldaliságát felvállalni szégyellő párttá teszi – fogalmazott Bencsik, aki független képviselőként folytatja munkáját. Ezenkívül Szente Béla, a Pest megyei Monorierdő polgármestere is kilépett a Jobbikból.

Deák Dániel szerint Bencsik János távozása azért is meglepő, mert ő nagyon sokáig kitartott a Jobbik mellett, ráadásul nála sokkal nagyobb belső kritikusok vannak a pártban.

– Jakab Péter elnök a párt botránypolitikusa, aki egyáltalán nem képes konszenzusteremtőként, integratív személyként fellépni. Botrányos és ezáltal megosztó személye nemcsak a választókat taszítja, hanem a Jobbik politikusainak jelentős részét is – mondta az elemző, hozzátéve: az elkövetkezendő időszakban további kilépésekre lehet számítani, ami tovább erodálja a már így is a parlamenti bejutási küszöb közelébe süllyedt párt támogatottságát.

Gyurcsány örülhet

Deák Dániel szerint ha a Jobbikban és az MSZP-ben zajló negatív folyamatok tovább folytatódnak, akkor 2022-re ténylegesen Gyurcsány Ferenc lesz az ellenzék vezetője, míg a régebbi ellenzéki pártok teljesen eljelentéktelenednek. Egyedül a Momentum maradhat talpon, amely az egykori SZDSZ-hez hasonlóan koalíciós partnere lehet Gyurcsányéknak.

 

Kiakadtak az MSZP vezetői

„A közös ellenzéki politikát nem segíti az, ha valaki az MSZP kifosztására építi személyzeti politikáját. Senki sem tekintheti lábtörlőjének az MSZP-t.”

Tóth Bertalan pártelnök

 

„Nagyon kell vigyázni egymásra, mert az MSZP támadás alatt áll. (…) Ha ebben nem járunk el ésszel, kellő óvatossággal és nagy odafigyeléssel, akkor még a végén elolvad az MSZP. (…) Bízom benne, hogy nem fogják több politikusunkat elcsábítani, mert alapszabály, hogy egymástól nem rabolunk se szavazót, se politikust.”

Mesterházy Attila volt miniszterelnök-jelölt

„Rendkívüli a csalódottság és a harag az MSZP-ből a DK-ba átigazolt két budapesti polgármester irányába. Ha az ellenzéki pártok közül bárki azt gondolja, hogy helyes és jó stratégia 2022-ig az ellenzéki térfélen pingpongoznunk politikusokkal, akár szavazókkal, hogy állítgassunk át ide-oda embereket, az nagyon nagyot téved.”

Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes

„Ami történt, az sajnálatos, meglepő és nem egy korrekt lépés.”

Molnár Zsolt pártigazgató

 

 

Kálmán Olga elnökségi tag lenne

Kálmán Olga pályázni fog a DK elnökségi tagságára, miután két pozícióra is jelölést kapott a pártban – írta az atv.hu. A bukott tévés műsorvezetőből lett politikus jelenleg a Gyurcsány-párt országjárásán vesz rész, és politikai főtanácsadóként segíti Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes munkáját.

Kapcsolódó Cikkek