2020. március 30., hétfő
Zalán

Sport

Szilágyi Áron Varsóban vett lendületet Tokióra

Szilágyi Áron két éve, Szöulban nyert legutóbb egyéni aranyérmet, most pedig a varsói világkupa-versenyen állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Ráadásul, a siker további önbizalmat adhat neki az olimpiai évben.
A MOL Csapat kétszeres olimpiai bajnok kardvívója nem hagyott kétséget afelől, hogy Varsóban ő volt a legjobb, magabiztos vívással menetelt az első helyezésig.
– Csaknem két éve, Szöulban nyertem utoljára egyéni aranyat, úgyhogy már rám fért már a siker. Szerencsére jól is ment a vívás, és az önbizalmam is úgy jött meg, ahogy a vívásom letisztult a verseny során – mondta a MOL Csapatnak Áron, aki eleinte nem igazán érezte a ritmust. Küzdött, kicsit talán görcsölt is, mert jól akart vívni, de nem ment igazán jól.
A nyolcaddöntőben aztán, jött a rutinos koreai világklasszis, Gu Bongil, akivel kadétkoruk óta nyüstölik egymást. A fonalat azonban nehezen találta Áron, a koreai 8-3-ra elhúzott, mégsem ijedt meg. Sőt, azt mondta magának, hogy itt ma nem fog kikapni. Lépésről lépésre felzárkózott, és amikor végre sikerült utolérnie, hirtelen szárnyalni kezdett.
– Innentől kezdve egészen más volt az egész verseny, hiszen a 15-13-ra megnyert csörte után megjött az a bizonyos érzés – mondta Áron.
Szükség is volt rá, hogy Áron felkapaszkodjon a hullámra, hiszen a nyolcaddöntőtől kezdve a kardvívó mezőny krémjével találkozott, sorrendben a világranglista 2., 3. és 4. helyezettjével vívott, akik kis túlzással megvágni sem nagyon tudták a MOL Csapat szárnyakat kapott világklasszisát.
A döntőben egy nagy mumus, az amerikai Eli Dershwitz következett, aki egy szinte egyedülálló statisztikát tudhat magáénak a vívómezőnyben: pozitív a mérlege Szilágyi Áron ellen.
– Sőt, azt hiszem, még soha nem vertem meg világkupán– ismerte el Áron. “Most azonban sima asszót vívtunk, végig tudtam dominálni, nagyon jól megéreztem a vívását. Ez egyike azoknak a győzelmeknek, aminek már a tokiói olimpiai fényében is nagyon tudok örülni.”

 

Áron a verseny előtt elmondta, mindig fontos az eredmény, de Varsóba azzal a céllal utazik, hogy feltérképezze a mezőnyt és a zsűrizés esetleges változásait, valamint hogy saját magát felmérje az elittel szemben.

– Ahogy én feltérképezem az ellenfeleket, úgy nyilván ők is engem. Ezt a győzelmemet biztosan sokat fogják videózni, hiszen a győzelem mindig reflektorfénybe helyezi a vívót, aki a legtöbb időt töltötte a páston. De ez egy ilyen biznisz: amennyi információt én megkapok az ellenfelekről, ugyanannyit ők is megkapnak rólam.Furcsán hangozhat, de akkor is boldog lennék, ha nem nyertem volna meg, de vívhattam volna ezekkel a vívókkal, hiszen ez volt a legfontosabb cél.

A csapatverseny ezúttal nem sikerült igazán jól, csak a hatodik helyen zárt a világranglista második helyén posztoló magyar válogatott, ám erre azért bőven volt mentségük. Először is nem volt a csapatban 2017 egyéni világbajnoka (és 2019 döntőse) Szatmári Andris, Decsi Tomi pedig vírusos fertőzéssel küzdött az egész hétvégén.


Fotók: Hunfencing

A következő világkupa-forduló Áron egyik kedvenc versenye, a padovai lenne, de a koronavírus miatt a versenyt törölték, illetve előfordulhat, hogy a Porecben zajló ifjúsági és kadét Eb helyszínére teszik át, de előfordulhat az is, hogy a Baden-Würthembergben található Tauberbischofscheinba kerül a verseny.

Kapcsolódó Cikkek