EUR: 352,94 Ft
CHF: 334,21 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Egyéb Érd

T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgármestere, hogy utóda és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a menzaszerződésen. A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú – ebédjét szállító cégnek immár több mint 300 millió forinttal tartozik a hivatal, stílszerűen szólva: fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

Múlt heti számunkban írtunk a botrányról

A Lokál Extra is beszámolt róla, hogy az önkormányzat már három hónapja nem egyenlíti ki a közétkeztetés díját a Klassz Menza Kft.-nek, miközben az ebédpénzeket beszedték a szülőktől és az érintettektől.


Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere úgy fogalmazott, nincs jogalapja a kifizetésnek, mivel úgy találták, nincs érvényes szerződés az ebédet szállító céggel. Ennek rövid magyarázata, hogy az önkormányzat az eredeti beszállítói szerződést egy másik céggel kötötte, amely időközben eladta ezt az üzletágat, és átruházta a szolgáltatást a Klassz Menzára. Mindez még T. Mészáros András polgármestersége alatt történt. Egy ilyen ügylet, lévén szó közbeszerzésről, nagyon szigorúan szabályozott, de a város korábbi első embere szerint többek között a Közbeszerzési Hatóság állásfoglalása is bizonyítja, hogy az megfelelt az előírásoknak.

Csőzik  Lászlóék álláspontja szerint azonban a Klassz Menza Kft. nem igazolta minden feltételnek maradéktalanul eleget téve, hogy szabályosan lép be az ügyletbe, és amíg ezt meg nem teszi, addig a vele kötött szerződés nem tekinthető érvényesnek.


– A szolgáltatást augusztus óta a Klassz Menzától rendeli meg az önkormányzat – hangsúlyozta T. Mészáros András. – A teljesítésigazolást augusztus óta a Klassz Menza Kft. részére állítja ki, és az augusztusi és a szeptemberi teljesítés ellenértékét a Klassz Menza Kft.-nek ki is fizette. A konyhák után járó bérleti díjat az önkormányzat elfogadja a Klassz Menzától – sorolta a politikus, aki nem érti, hogy mindezek fényében és a Közbeszerzési Hatóság állásfoglalásának birtokbán az önkormányzat jogi képviselője hogyan nincs meggyőződve arról, hogy jogszerűen fizethető ki a szolgáltatás ellenértéke. És hogyan engedheti, hogy 300 millió forintot meghaladó tartozást halmozzon fel a több ezer ember étkezését a jogviták alatt is fegyelmezetten, de egyre nagyobb nehézségek árán biztosító cég felé.

Csőzik László nyilvános Facebook-oldalán február 6-án gyors megoldást ígért. Azóta nem látott napvilágot fejlemény.

 

Előző heti cikkünket elolvashatja itt: https://www.lokal.hu/wp-content/pdf/lokal-extra/2020/0213/Lokal-20200213-Kozep-magyarorszag.pdf

Kapcsolódó Cikkek