EUR: 336,61 Ft
CHF: 316,95 Ft
2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Életmód

Tavaszi előkészület a kertekben

A kertek tulajdonosai a februári enyhe időt kihasználva elkezdhetik rendbe hozni a földjeiket.

A gyakorlottak már évről évre tudják, hogyan tervezik meg a munkálatokat, hiszen sok visszatérő feladatok vannak. Már most el kell kezdeni az előkészítést, mivel az enyhébb idő hatására néhány hét múlva megindul a fák “vérkeringése”, éledése.


A kert – legyen az akármekkora – nemcsak hűsít nyáron, hanem gyümölcs és konyhazöldség termesztésére is jó.

Takarítás, ásás


Először is ki kell pucolni a terület a száraz gallyaktól, a lepotyogott gyümölcsmúmiáktól, össze kell szedni a gazt, a száraz indák maradványait. Fel kell ásni a kertet, és meg kell metszeni a gyümölcsfákat.

Ahány gyümölcs, annyiféle metszési technika, sőt még a szőlőt is elkezdik metszeni, ha nappal langyos az idő.

Lemosó permetezés – kártevők ellen

A kártevők ellen már tél végén is védekeznek – speciális lemosó permetezéssel. A gazdaboltokban készséggel adnak jótanácsot a laikusoknak, hogy milyen környezetbarát szerrel érdemes ezt a műveletet elvégezni. A talajlazítást, a metszést március elejéig elvégzik. Ám ilyenkor kell megtervezni azt is, hogy ki, mit szeretne a kertjében termelni: konyhanövényeket vagy gyógynövényeket, tudni kell, hol legyenek a magágyak, ám ezek előkészítése csak akkor kezdődik, amikor igazán beköszönt a jó idő.

Mindent tervezni kell!

Nemcsak a tennivalók, de a tudnivalók is összetettek. Ha palántát nevelt valaki, azt is ki kell majd ültetni, amikor már nincsenek talaj menti fagyok, akkor biztonságban fejlődik a palánta. A virágágyásokat is előre meg lehet tervezni, illetve, hogy hol legyen majd gyepszőnyeg vagy fűtakaró.

Ismerni kell a gyümölcsfák virágzási ütemét, és egyéb más növények ébredésének, virágnyílásának tavaszi ritmusát. A növények később meghálálják a gondoskodást jó levegővel, amely kellemes közérzetet biztosít a kert tulajdonosának.

Mindenképpen legyen a közelben kerti csap vagy kút, amiről öntözni lehet a kert lakóit, mivel nemcsak a virágok, de szárazság idején a fák is vízigényesek – írják az agroinform.hu-n.

Kapcsolódó Cikkek