EUR: 352,95 Ft
CHF: 334,14 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Egyéb

Tavaszváró töltött kacsa

Az utolsó hivatalosan téli hónap végén – időjárástól függetlenül – már a márciusi tavaszra készülünk. A két évszak közötti váltáshoz egy, az átmeneti időjárásban is jóleső kacsasültet ajánlunk, tavaszi színekkel megdobott körettel.

 

Kacsa egyben

Hagymaágyon sült aszalt gyümölcsös-májas, brokkolifejekkel (Fotó: Fodor Erika)

A kis- vagy közepes méretű pecsenyekacsa belsejét megsózzuk, és aszalt sárgabarackkal, illetve aszalt szilvával megtömjük, közé rejtve a máját, amihez igény szerint tehetünk még pluszba néhány darab pecsenyekacsamájat. A kívül is besózott kacsát hámozott, félbevágott hagymaágyra tesszük a kacsasütőtálba. Tetejére pici borsót szórunk, és kevés kacsazsírral lelocsoljuk. Semmilyen más fűszer nem kell rá, se bor, se sör az ízesítéshez. Közepes hőfokon puhítjuk a sütőben, majd ha vajpuha a hús,  a tetejét megpirítjuk. Tálra tesszük, és a színvilág gazdagítása kedvéért párolt brokkolival vagy répával díszítjük.

 

Batátapüré

Sütőtökös batátapüré pirított magokkal (Fotó: Fodor Erika)

1 kerek tököt felvágunk, és 4-5 darab közepes méretű hámozott batátával összesütjük a sütőben, úgy, hogy picit ropogós legyen a teteje, így finomabb lesz az íze. Ha kész, ízlés szerinti arányban, olíva-, szezám- és tökmagolaj hozzáadásával krémes pürét keverünk belőle. Sóval, római köménnyel és curryvel vagy kurkumával fűszerezzük. Aki nem érzékeny a tejtermékekre tejszínnel is zamatosíthatja, aki érzékeny használhat rizstejszínt. Tetejére pirított hagymát, csilis napraforgó- vagy pirított tökmagot, mandula- vagy diódarabokat szórunk. Ha van otthon, néhány csík szeletelt bacont is rádekorálhatunk.

A sült tököt és a batátát szűz olívaolajjal, tökmagolajjal locsoljuk (Fotó: Fodor Erika)

Tél és tavasz között kiváló! (Fotó: Fodor Erika)

Természetesen hagyományos krumplipürével is ehetjük, esetleg egy kis sült répával feldobva… (fotó: Fodor Erika)

Kapcsolódó Cikkek